“Aardwarmte is er altijd; veel efficiënter wordt het niet”

Ondernemer: Bert Gijbels (1961, rechts), Installatiebedrijf Bert Gijbels B.V., Ittervoort, sinds 1996
Achtergrond: LTS installatietechniek
Doet: Installatietechniek, gespecialiseerd in aardwarmte
Medewerkers: 7 monteurs buiten, 2 mensen op kantoor

Dromen

“Als kind was ik gek op auto’s, dus automonteur worden stond hoog op de verlanglijst. Maar toen ik de leeftijd van vakantiebaantjes had bereikt, nam mijn leven een andere afslag. Een kennis van mijn ouders was installateur en kon wel een paar extra handjes gebruiken. Daar maakte ik kennis met het echte allround installatiewerk. Dak- en zinkwerk, cv-ketels installeren, loodgieterswerk, ik vond dat machtig mooi. Het logische gevolg was een bezoek aan de LTS in Weert, waar ik in ’78 met een diploma installatietechniek op zak aan het werk ging. De eerste 8 jaar was dat in dienst bij een installateur, de daaropvolgende 8 jaar voor Limagas, de Limburgse gasleverancier. Maar ik miste de diversiteit van het werk, ik wilde graag aan de slag met nieuwe verwarmingstechnologie. In ’96 ben ik voor mezelf begonnen, als éénpitter en ik ben me meteen gaan verdiepen in lagetemperatuurverwarming. Daar hield toen nog bijna niemand zich mee bezig. Gas was tenslotte goedkoop, maar ik zag mogelijkheden om dat verbruik flink omlaag te krijgen. In onze eerste projecten kwam meteen vloerverwarming op lage temperatuur. Die fascinatie voor nieuwe technologie heeft zich daarna doorgezet in aardwarmte. In 2003 ben ik daarmee begonnen, gebruikmaken van al die zonne-energie die zit opgeslagen in de aardkorst, veel efficiënter wordt het niet. De aannemer van het eerste huis was woest op me: ik zou de klant op extra kosten jagen. Maar waarom zou je energie verknoeien? De klant geloofde erin; ze gingen meteen flink besparen en waren er enorm blij mee.”

Denken

“Vroeger was ik vooral een doener, daarna een denker én een doener, tegenwoordig vooral een denker. Ik onderhoud de contacten met de klanten, ga met ze in gesprek, adviseer over de mogelijkheden, maak een ontwerp en stel de prijs vast. Het werk laat ik vervolgens over aan onze medewerkers en mijn zoon: dat zijn stuk voor stuk echte specialisten op het gebied van aardwarmte- en warmtepompsystemen. In de afgelopen jaren zijn we langzaam gegroeid naar een bedrijf van deze omvang. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de je vakmensen. Het installeren van aardwarmtepompen en lucht/water-warmtepompen is echt een specialisme. Het afgiftesysteem in huis moet met lage temperatuur overweg kunnen en je moet kunnen bereken hoeveel capaciteit er nodig is. Soms is één gat in de grond genoeg, soms zijn er 10 nodig. Ook moet je weten hoe diep je mag en moet boren: dat varieert van 30 tot soms 150 meter diep, dat is voor iedere woning maatwerk.”

Doen

“De aankomende 30 jaar zitten we vol in de energietransitie, dus aan werk geen gebrek. Sterker nog, we krijgen zo’n 40 aanvragen per maand, terwijl we zo’n 50 installaties per jaar kunnen doen. De vraag is enorm en de hoeveelheid vakmensen veel te laag. Zonde, want wat mij betreft is dit werk het mooiste dat er is. Zorgen dat een huis zo efficiënt mogelijk verwarmd en gekoeld wordt, werken met de nieuwste technologie, iedere dag is weer anders.

“Een project dat ik nooit meer vergeet, is een 15e-eeuws woonhuis in Thorn. Dat huis en het héle plaatsje is nationaal monument, dus moesten we enorm voorzichtig te werk gaan. Toen we ons werk hadden gedaan, daalde het energieverbruik van 15.000 kuub gas naar 4.000 kWh stroom per jaar. Een megaverschil. En het pand is helemaal identiek gebleven.

“Nu ik 61 jaar ben, ga ik het wat rustiger aan doen. Ik werk al jaren met enorm veel plezier samen met mijn zoon, Onno. Hij neemt de komende jaren steeds meer van me over. Wat ik dan ga doen? Die autoliefde die ik had als kind, is nooit helemaal overgegaan. Ik zou wel eens tijd willen hebben om een klassieker op te knappen. Maar als mijn zoon het toelaat, blijf ik graag nog een beetje betrokken bij de technologie rond aardwarmte. Dat blijft toch een prachtig vak.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!