“Als ik door de stad rij, ben ik trots op wat we hebben bereikt”

Ondernemer: Edwin Klomp (54) van Klomp BV uit Amsterdam.

Achtergrond: VWO, avondopleidingen middelbare installatietechniek, zonnepaneel engineering en het ontwerpen van bodemenergiesystemen.

Doet: verduurzaamt zakelijk vastgoed.

Medewerkers: 150.

Dromen

“In 1961 begonnen mijn ouders het bedrijf in Noord, vanuit zo’n typisch Amsterdams dijkhuis waar we toen woonden. Terwijl mijn moeder de lampen- en witgoedwinkel onder de woning bestierde, runde mijn vader het elektrotechnische installatiebedrijf achter de zaak. Als ik thuis kwam op woensdagmiddag trok ik vaak de werkschoenen aan en ging ik met mijn vader mee naar een klus. Dat kon toen nog. Vanaf de lagere school was ik dus al bezig met techniek. Heel interessant vond ik het. Omdat ik goed kon leren ging ik naar het VWO, niet naar de techniekschool. Na mijn middelbare school had ik de keuze: Bedrijfseconomie studeren of fulltime werken in het familiebedrijf. Het werd het laatste. Waar mijn oudere broer Frans meer voor de werkvloer koos, werd ik de manager.”

Denken

“In 1995 namen mijn broer en ik het bedrijf over van mijn ouders. Vijf man personeel hadden we toen rondlopen. Ik wilde het bedrijf laten groeien door meer expertisen toe te voegen. Door de jaren heen kwamen er steeds meer divisies bij: daktechniek, installatietechniek, onderhoud en energie. We konden zo duurzame totaaloplossingen voor de zakelijke markt gaan bieden.

“Die beginjaren waren pittig. Je bouwt een bedrijf uit en ondertussen studeer je. In de avond stortte ik mij op tal van ingenieursvakken. Ik deed eerst drie jaar middelbare installatietechniek, zodat ik werkbouwkundige installaties kon ontwerpen. Vervolgens specialiseerde ik mij onder meer in de engineering van zonnepanelen en bodemenergiesystemen. Het is een must om je te blijven ontwikkelen in de techniek, want de technologie staat niet stil. Graag wil ik nog leren storage-systemen te ontwerpen als oplossing tegen netcongestie. Zulke accu’s voor het tijdelijk opslaan van overtollige energie betrekken we steeds vaker bij ons advies.”

Doen

“Inmiddels hebben we 150 mensen in dienst en zijn we een sterk kennisgedreven organisatie. We bieden de installatie, maar ook het advies als gemeenten en woningcorporaties hun gebouwen willen verduurzamen. Ik vervul de rol van adviseur. Een groot verschil met vroeger is dat je als advies- en installatiebedrijf tegenwoordig veel vroeger om de tafel moet zitten met opdrachtgevers. Even aanschuiven is er niet meer bij. Het bouwkundige en installatietechnische moet meteen op elkaar afgestemd zijn.

“De ambitie is vooral om ons werk nóg beter te doen. Ondertussen willen we doorgroeien en onze kennis verdiepen. Alleen zo kunnen we goed blijven inspelen op de projecten die we doen. We hebben inmiddels flink wat collega’s met een hogere technische opleiding rondlopen, naast een veiligheidsdeskundige en een data-analist. Momenteel ontwikkelen we een AI-platform waarin wij alle installaties die we leveren aan onze klanten op afstand kunnen monitoren. We kunnen straks voorspellen wanneer onderhoud nodig is én kunnen onderhoud voorkomen. Data is de toekomst van de techniek. Er worden al zoveel gegevens gegenereerd door slimme installaties. Opdrachtgevers verwachten dat je daar iets mee doet. Ze willen hun duurzaamheids- en energieprestaties meetbaar hebben en inzichtelijk maken. Zodat ze kunnen analyseren wat ze goed doen en wat beter kan.

“Ons familiebedrijf is compleet veranderd sinds mijn ouders het bijna 65 jaar geleden begonnen. Als ik door Amsterdam rijd, dan ben ik trots op wat we hebben bereikt. Dat kan om een project gaan waar wij de daken van hebben vernieuwd, maar ook die tientallen jaren zestig-woningen die we hebben verduurzaamd naar nul-op-de-meter. Laatst reed ik nog langs het Nationaal Holocaustmuseum. Daarvoor hebben we de installaties verzorgd zodat ze energieneutraal zijn. Kippenvel krijg ik dan.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!