“Als keurmeester moet je écht diep de techniek in”

Ondernemer: Alain Alberts (21) van Alberts Elektrotechniek & Inspecties, Heijenrath
Achtergrond: Middelbare techniekschool en HBO meet- en regeltechniek in België; opleidingen tot SCIOS Scope 8, 10 en 12-keurmeester, Level 1 thermograaf
Doet: Elektrotechnische inspectie
Medewerkers: geen

Dromen

“Als kind was ik altijd al in de garage aan het knutselen. Of ik liep mee met de technische dienst in het viersterrenhotel van mijn ouders. Eerst kleine klusjes, maar die werden steeds groter: van een simpel stopcontactje naar volledig geautomatiseerde systemen. Op mijn twaalfde ging ik naar een middelbare techniekschool net over de grens in België. Ik wist al: ik wil met mijn handen werken. Hout en metaal vond ik niet heel interessant, elektrotechniek wél. Tijdens deze zesjarige elektrotechnische opleiding heb ik veel geleerd, want alles kwam voorbij: van huis-installaties tot industriële PLC-besturingen. In de weekenden en vakanties werkte ik voor een bedrijf in de panelenbouw en industriële automatisering. Amper 14 jaar was ik toen ik begon. Met collega’s bouwde ik verdelers en besturingskasten. Heel leerzaam. Daarna volgde ik in België een HBO-studie meet- en regeltechniek. Tijdens een van mijn stages ontdekte ik de wereld van elektrotechnische keuringen. Het bleek mijn passie: daar moet je écht diep de techniek in.”

Denken

“Om keurmeester te worden heb je heel veel kennis nodig, want de opleidingen zijn zeer pittig. Op mijn 19e rondde ik mijn opleiding tot Scope 8- en 10-keurmeester af, inmiddels ben ik ook Scope 12-keurmeester en de jongste keurmeester in Nederland met die drie specialismen. Best bijzonder, maar techniek is dan ook mijn passie. Momenteel keur ik voornamelijk elektrische installaties op gebruikers-, elektrische- en brandveiligheid en de veiligheid van zonnestroom-installaties. Als bedrijf ben ik ook SCIOS Scope 8, 10 en 12 gecertificeerd. Dat betekent dat mijn onderneming voldoet aan het ISO9001 kwaliteitsmanagementsysteem. Daarnaast ben ik thermograaf Level 1. Goed overweg kunnen met de warmtebeeldcamera is een must in dit werk, je spoort er problemen vroegtijdig mee op. Mooi aan het inspectievak is dat de oplossing niet meteen voor je klaarligt. Soms kruip ik thuis nog uren achter de computer om mij te verdiepen in de techniek die ik aantref, of spar ik met collega-keurmeesters via onze groepsapp. Concurrentie bestaat niet in dit beroep. We helpen elkaar. Immers: alleen ga je het snelst, maar samen kom je het verst.”

Doen

“Inmiddels heb ik mijn eigen eenmanszaak in elektrotechnische inspecties. De start was een uitdaging, want je kunt niet half in dit specialisme stappen. Zo ben ik niet opgevoed – van huis uit wil ik het allerbeste – maar je hebt ook gewoon heel veel kennis nodig. En natuurlijk geavanceerde meetapparatuur en de juiste certificeringen. Het is afwisselend werk. De ene keer moet ik langs bij een winkel, een dag later bij een houtzagerij of sta ik in een veestal. Het is belangrijk werk, want elektriciteit is een sluipmoordenaar. Een tijd terug was ik voor een keuring op een boerderij waar ik met de warmtebeeldcamera een overgangsweerstand detecteerde. Door zoiets tijdig te signaleren, kun je mogelijke stalbranden voorkomen. Zo zie je dat de inspecties écht zin hebben.

“Mijn doel is om mijn onderneming te laten groeien tot een gerenommeerd inspectiebedrijf in mijn regio met meerdere inspecteurs. Mijn motto: je moet blijven leren en blijven verbeteren. Ik wil mij verder verdiepen in de werking en veiligheid van energieopslagsystemen. Ook wil ik meer weten van power quality-metingen, waarmee je zogeheten ‘harmonische vervuiling’ in installaties in kaart kunt brengen, die kan leiden tot allerlei storingen. Verder zie ik kansen in de aanpak van netcongestie met tijdelijke oplossingen, zoals grote accupakketten voor zonne-energie. Met onze kennis kunnen wij in de aanleg daarvan een rol spelen.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!