Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Video: Batenburg Beenen vernieuwt drinkwaterproductiestation

Hoe maak je 4 miljoen kuub drinkwater per jaar? Dat weten ze bij Batenburg Beenen: zij installeerden een compleet nieuw productiestation voor WMD Drinkwater in Beilen, dat inmiddels ook andere regio’s aan zuiver water helpt.

Het nieuwe productiestation is gebouwd naast het bestaande uit 1946 stammende productiestation. Uitvoering was in handen van de aannemerscombinatie Brands Bouw, Van Haarst, Beenen en Rook Pijpleidingbouw. Het nieuwe productiestation maakt water voor inwoners van Midden-Drenthe en voor Vitens, dat in Friesland kampt met een tekort in productiecapaciteit.

In Beilen maakt WMD voortaan zachter drinkwater, met onthardingsmembranen in het proces van omgekeerde osmose. Vanwege de omvang van het project én omdat het gaat om complete nieuwbouw, was het een bijzondere klus. Batenburg Beenen leverde veel panelen en schakelkasten, deed veel metingen en installaties en sloot een groot aantal verbruikers aan. Bijzonder onderdeel van de klus was het leveren en installeren van een enorm aggregaat voor noodstroomvoorziening.

20 km persleiding

Tevens moest er vanaf het nieuwe drinkwaterproductiestation een extra persleiding worden aangelegd. Dit gebeurde op verzoek van Vitens, dat in het nabijgelegen Terwisscha (Fr.) vanwege Natura 2000-beperkingen ongeveer de helft van de productiecapaciteit moet opdoeken. Via een nieuwe, circa 20 km lange persleiding van Beilen naar Terwisscha, vult het nieuwe station in Beilen die tekorten aan.

Ruimte voor zonneveld

De nieuwe installatie, die op 1 november officieel in gebruik is genomen, wint en zuivert water efficienter en beter dan voorheen, met meer waarborgen voor constante kwaliteit. Op het vrijgevallen terrein waar nu het huidige productiestation staat komt in de toekomst mogelijk een zonnepanelenveld voor de opwek van eigen schone energie.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!