Boris Johnson wil laadpaal bij elk nieuw huis. Kan dat hier ook?

De Britse premier Boris Johnson wil het bij wet regelen: elk nieuwbouwhuis moet standaard worden opgeleverd mét eigen laadpaal. Moet zijn ambtgenoot Mark Rutte dat hier ook roepen? En zo ja, kán dat dan?

Beeld: Shutterstock.

Aan de ambities zal het niet liggen: onze regering streeft naar 1,7 miljoen oplaadpunten in 2030. De teller staat nu op 200.000, dus nog zo’n 1,5 miljoen te gaan. Zouden we vanaf 2022 bij elke nieuw opgeleverde woning een laadpaal plaatsen, dan zijn dat er naar verwachting jaarlijks al zo’n 70.000, oftewel 560.000 in de acht jaar tot 2030. Binnen de targets van 1,5 miljoen zou dat dus ruimschoots moeten passen.

Lastiger in de openbare ruimte

Maar kan het ook? “Het leveren van die 70.000 laders per jaar voor nieuwbouw is het probleem niet”, zegt Dennis Brouwer, Product Marketing Directeur Electric Vehicle Infrastructure bij ABB. “Zoveel produceren we er nu al in een paar maanden, voor huishoudelijk of kleinzakelijk gebruik. Het probleem zit in de netcapaciteit en de benodigde mensen om ze te installeren. Daarnaast heeft maar 20 tot 30% van de nieuwe woningen een oprit of een eigen plek voor de deur. Veel ‘nieuwbouwpalen’ moeten dus in de openbare ruimte komen, en dat kost vaak veel tijd.”

Netbelasting een uitdaging

Ingenieurs- en installatiebedrijf de Siers Groep Oldenzaal heeft veel ervaring met het plaatsen van laadstations. “Een laadpaal bij een woning is relatief simpel”, vertelt bedrijfsleider Harry Westerik. “Ingewikkelder is het plaatsen van veel laadpalen bij elkaar, of een uitgebreid laadstation of laadplein. Vanwege de engineering en vooral de netaansluiting; de druk op het net wordt nu echt een issue. Overigens zijn bijna alle woonhuizen in ons land ge-engineered op een vraag van 1 kW. Voor all-electric woningen heb je al 3 kW nodig, voor all-electric mét laadpaal zelfs 5 kW. Daarvoor zijn de komende jaren héél veel nieuwe ondergrondse kabels nodig.”

Elektrisch laden, pieken spreiden

Boris Johnsons droom is alleen realistisch – in Nederland tenminste – als we snel ‘smart’ gaan laden. “Load management wordt cruciaal”, zegt Brouwer van ABB. “Als straks in de parkeergarage van een VvE twintig elektrische auto’s aan de lader staan, hebben die lang niet allemaal direct een 100% volle accu nodig. Als jij het systeem vertelt dat jouw auto wél haast heeft – bijvoorbeeld via een app van de VvE of laadpaalprovider – en de buurman laat via diezelfde app weten dat hij wel wil wachten, dan regelt het systeem dat jij voorrang krijgt. Zo kun je pieken spreiden.”

Meer auto’s als opslagsysteem

Harry Westerik is het hartgrondig eens met Brouwer’s pleidooi voor load management als middel om piekvraag op het net af te vlakken. Dat werkt volgens hem naar twee kanten – bij opladen én voor het bufferen van energie op het net. “In feite zijn steeds meer auto’s tevens bruikbaar als energiebuffer die ons kan helpen om vraag en aanbod op het elektriciteitsnet te balanceren. Dáár zit ‘m vooral de uitdaging”, besluit Westerik.

Opleiding voor laadpaalmonteurs

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland zijn installateurs en technisch dienstverleners onmisbaar voor het realiseren van de klimaatdoelstellingen. En tegelijk, zo zegt hij, is het een grote uitdaging om vóór 2030 1,7 miljoen laadpalen te realiseren. “We weten allemaal dat er een enorm tekort is aan technische vakmensen. We vragen daarom actie van een nieuw kabinet om de instroom in de techniek te stimuleren. Tegelijkertijd zetten we zelf stappen. Er komt bijvoorbeeld een opleiding voor laadpaalmonteurs. Zo kunnen we onder meer zij-instromers snel bijscholen om laadpalen te plaatsen. Dankzij de technieksector heeft ons land straks de beste oplaadinfrastructuur ter wereld.”

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!