Circulaire design-gimmick: stopcontacten van… bot!

De Makers van Morgen/Circulaire design-gimmick: stopcontacten van… bot!

Pardon: schakelmateriaal gemaakt van dierlijke beenderen? Jazeker: de net afgestudeerde designer Souhaïb Ghanmi maakt ze zelfs helemaal circulair. Dat scheelt plasticafval. En ziet er cool uit!

Bot of been wordt al sinds de oertijd gebruikt als gereedschap, maar werkt van nature ook isolerend voor warmte én elektriciteit. Dat maakt het volgens Ghanmi, een Zwitser met Tunesische roots die afstudeerde aan de Lausanne University of Art and Design (ÉCAL), heel geschikt als circulaire vervanger voor ons huidige plastic in schakelmateriaal.

Ghanmi kwam op het idee door wat hij als kind zag op een islamitisch festival waar vee werd geslacht. “Vlees, hoeven en huid werden onder de families verdeeld, mijn oom verwerkte de botresten tot messen. Zo raakte ik geïnteresseerd in dit materiaal dat ik voorheen altijd als afval beschouwde”, aldus de ontwerper.

Zijn serie design-schakelaars en -stopcontacten, die hij ‘Elos’ noemde, is gebaseerd op verschillende delen van het menselijk skelet. Stopcontacten als draaibare heupgewrichten, schakelaars en draaiknoppen met de asymmetrische vorm van de doorsnede van beenderen.

Aan grondstoffen is volgens Ghanmi geen gebrek: wereldwijd komt er uit slachthuizen elk jaar naar schatting 130 miljoen ton botafval. Veel wordt gestort of verbrand, maar een deel wordt al gereinigd, gedroogd en vermalen tot brandstof, meststof, diervoer en gelatine.

Ghanmi wil dat hergebruik verder boosten. Hij mengt het botpoeder met een biologisch bindmiddel en perst er zijn bijzondere schakelmaterialen van. “Zo maken we beter gebruik van het dierlijke afval en hebben we minder fossiele plastics nodig. Bovendien is dit materiaal, anders dan huidige kunststof schakelmaterialen, na gebruik opnieuw te vermalen en herbruikbaar – dus circulair.”

Of de ‘Elos’-lijn binnenkort ook bij de groothandel ligt, is nog niet bekend. Bijzonder is het wel.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!