Circulariteit

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Een mooi streven, maar ondernemers en medewerkers in de installatietechniek willen daar niet op wachten. Ze werken hard aan minder verpakkingen, zuiniger materiaalgebruik, meer hergebruik, slimme materiaalscheiding, upcycling en zo volledig mogelijke recycling. Voor een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen en demontabel monteren en installeren.

Circulariteit staat hoog op de prioriteitenlijst, omdat die leidt tot zero waste en ons land minder afhankelijk maakt van schaarse primaire grondstoffen. Bovendien geeft circulariteit kansen voor nieuwe verdienmodellen. In een circulaire economie behouden materialen hun waarde, nadat het product zijn originele functie heeft verloren. Zo wordt het ontstaan van ‘afval’ zo lang mogelijk uitgesteld. Techniek Nederland zet daarbij in op 5 circulaire verdienmodellen en biedt haar leden zelfs een compleet pakket om ze te helpen op hun weg naar circulair ondernemen: het Pakket De Circulaire Technieksector.

Recycling / Materiaalhergebruik

Het recyclen van producten en verpakkingen en het hergebruiken van materialen is een essentieel onderdeel van de circulaire keten. Technici hebben daarbij te maken met de Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, of UPV. Daarmee blijf je verantwoordelijk voor de producten die je op de markt brengt, ook als het afval wordt.

Verpakkingsmateriaal

Voor verpakkingsmateriaal gelden steeds strenge eisen: op Techniek Nederland vind je de laatste ontwikkelingen op het gebied van regelgeving verpakkingen EU, die relevant zijn voor de installatiebranche en technische detailhandel. Ook wil de installatiebranche 2in 2025 0% minder plastic en kartonnen verpakkingen gebruiken. Bovendien zullen de verpakkingen die de branche over drie jaar nog gebruikt volledig recyclebaar zijn. Die doelen staan in het Brancheplan Verpakkingen.

Reparatie / Right to Repair

Techniek Nederland is groot voorstander van het recht op reparatie. Om te voorkomen dat apparaten al bij een klein defect afgeschreven zijn, heeft het Europees Parlement het voorstel ‘Right to Repair’ aangenomen. Die moet het in de toekomst voor consumenten simpeler maken om huishoudelijke apparatuur te laten repareren.