De succesformule van atypische zij-instromer Dominic (In2Comfort)

Tot vijf jaar geleden stond op zijn visitekaartje nog ‘Relatiemanager mkb – ABN AMRO’. Nu leidt Dominic van Doorn een snelgroeiend installatiebedrijf. Van zijn vorige leven nam hij veel lessen mee: “Gecalculeerd risico nemen, diversificatie en kwetsbaarheden wegnemen.”

Als kleine jongen droomde Dominic er al van om ondernemer te worden. “Mijn vader werkte bij een horeca-groothandel, ik in de bancaire wereld. Maar we hadden allebei een fascinatie voor techniek en ondernemerschap. Samen zetten we ruim zestien jaar geleden de eerste voorzichtige schreden in de solar-markt, als nevenactiviteit. Dat beviel zo goed dat we er uiteindelijk fulltime instapten.”

In2Comfort en meer…

Vandaag de dag leidt Dominic met compagnon Mark Janbroers een full-service installatiebedrijf met 38 medewerkers en vestigingen in Middelharnis en Spijkenisse. Onder de holding In2Comfort Group vallen inmiddels drie bedrijven: In2Solar, In2Climate en In2Elektra. Onder In2Solar valt alles wat met pv, batterijen en laadpalen te maken heeft. In2Climate richt zich op het loodgieterswerk en klimaatinstallaties.

Het elektrotechnische bedrijf In2Elektra maakte vorig jaar de drie-eenheid compleet, na een overname. Dominic: “Zo kunnen we nu integrale projecten oppakken maar bieden we ook een keuzemenu aan. We werken voor particulieren, mkb, VvE’s, bouwbedrijven en aannemers. Door diversificatie in disciplines en doelgroepen, zijn we flexibel en wendbaar bij marktveranderingen. En we passen goed in het gat tussen de ‘hele grote jongens’ en de kleine bedrijfjes. Qua omvang kunnen we flinke projecten aan, maar we functioneren als een familiebedrijf waarin iedereen ertoe doet.”

Veel bedrijven vallen om doordat ze met vreemd kapitaal enorm hebben willen groeien in een specifieke markt. Dat maakt je kwetsbaar.

Zij-instroom werd succesfactor

Het atypische koppel stroomde in van de zijkant. De financiële achtergrond van de twee compagnons – Janbroers komt uit de wereld van verzekeringen en hypotheekadvies – blijkt een succesfactor. “Wij kijken naar risico’s, processen, efficiency en continuïteit. Zo zijn we dat gewend, als voormalige adviseurs. Veel bedrijven vallen om doordat ze met vreemd kapitaal enorm hebben willen groeien in een specifieke markt. Dat maakt je kwetsbaar. Wij kijken stap voor stap waar kansen liggen, waar we kunnen groeien, wat onze kwetsbaarheden zijn en hoe we die kunnen wegnemen. Als outsiders hebben we ons omringd met vakidioten die qua techniek veel meer weten dan wij. Wij zorgen ervoor dat we projecten binnenhalen en gezonde groei maken. Dat onze mensen veilig kunnen werken en kwaliteit kunnen leveren. Met de juiste certificeringen, de beste gereedschappen en materialen.”

Juist daar zien we de grootste groei: in integrale projecten van omvang.

Efficiënte treintjes bouwen

De ondernemers streven ernaar om over twee jaar zestig medewerkers aan het werk te hebben. Dominic: “Met die schaalgrootte kunnen we autonoom, lean en mean blijven en toch integrale projecten van omvang aannemen. Want juist daar zien we de grootste groei. Samen met bouwbedrijven gaan we efficiënte treintjes bouwen en doorpakken. Integraliteit is nodig omdat technieken steeds meer met elkaar verweven raken, efficiency is nodig omdat de arbeidsmarkt onder druk staat. En daarbij moeten we kwaliteit garanderen en faalkosten voorkomen. Bij werving kijken we met een ruime blik naar mensen. Motivatie is voor ons het belangrijkst. We kunnen mensen zelf heel goed vakbekwaam krijgen, met alle gereedschappen die de branche daarvoor aanreikt.”

Brancheorganisatie als verbinder

Vorig jaar nam In2Comfort Group een elektrabedrijf in Spijkenisse over. Dominic sluit niet uit dat er meer volgen. “De branche vergrijst, veel kleine bedrijven hebben geen opvolging. We staan open voor strategische samenwerkingen, zodat we samen nog meer moois kunnen maken. ‘Samen meer’ is ons motto. Binnen de bouwkolom, binnen de organisatie en binnen de branche bereiken we samen meer.”

Daarom is Dominic ook blij met zijn recente lidmaatschap van Techniek Nederland. “We zijn oprecht nieuwsgierig naar het netwerk van ondernemers dat daarachter schuilt. Wij kunnen leren van anderen en anderen van ons. Met de brancheorganisatie als verbinder. Prettig vind ik ook dat we samen zorgen voor eenduidigheid. Als het gaat om algemene voorwaarden, visies op ontwikkelingen die ons raken en de manier waarop we kwaliteit vormgeven in de markt. Voor een bedrijf als het onze, waar kwaliteit geen loze leus is maar bepalend is voor onze inzet, is lidmaatschap van Techniek Nederland een must.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!