

Stel je voor: een auto met zonnepanelen op het dak die in de zomer z’n eigen stroom levert. Geen laadpaal nodig, gewoon rijden op zonlicht. Klinkt als toekomstmuziek? Die toekomst is al begonnen.
Het SolarMoves-project toont aan dat zonnepanelen op voertuigen (Vehicle Integrated PV, of VIPV) de druk op laadpalen en daarmee de druk op het Europese elektriciteitsnet aanzienlijk kunnen verlichten.
Het project wordt sinds 2023 uitgevoerd door een consortium van kennisinstituten TNO en Fraunhofer en leveranciers van zonnetechnologie voor voertuigen Lightyear (auto’s), IM Efficiency (opleggers van trucks) en het Duitse Sono Motors (bussen). Opdrachtgever is de Europese Commissie. Die wil vooral weten of zonnepanelen op voertuigen laadpalen in Europa kunnen ontlasten als binnen tien jaar bijna alle auto’s, trucks en bussen elektrisch zullen rijden.
Rendement 55 tot 80%
Het antwoord is zonneklaar: ja! Zonnepanelen op EV’s kunnen in zonnige steden zoals Madrid tot wel 80% van de benodigde stroom leveren, en in steden als Amsterdam gemiddeld zo’n 55%. Dat scheelt heel wat laadmomenten én drukte op het net.
PV-panelen op je EV-bus?
Zonnecel-laden lijkt vooral geschikt voor personenauto’s, omdat die gemiddeld minder kilometers per jaar rijden en veel stilstaan. Daardoor kunnen ze relatief veel van hun energie(verbruik) zelf opwekken. Toch loont het volgens de onderzoekers ook elektrische bestelwagens: die zouden met pv-panelen 15 tot 30 procent van hun benodigde energie zelf kunnen opwekken.
EV-bussen en -trucks
Ook voor trucks en bussen blijkt het de moeite waard. Door zonnepanelen op het dak en zelfs op de zijkanten van de trailer te monteren, kunnen die jaarlijks duizenden extra kilometers rijden op zonnekracht. De zijkanten werken flink mee: die leveren tot wel 60% van de opbrengst van de panelen op het dak. Best indrukwekkend toch.
De panelen besparen volgens IM Efficiency per truck de equivalent van 1.500 tot 2.300 liter diesel per jaar, en pakweg 7 ton CO2. Extra voordeel: ook de actieradius – het rijbereik-zonder-bijladen – neemt flink toe.
Exit netcongestie?
Daarnaast helpen pv-panelen op voertuigen bij het verlagen van de netbelasting: in 2030 zou deze technologie zo’n 25 terawattuur aan netbelasting kunnen besparen. De helft daarvan puur dankzij zonnestralen. Dat is bijna een kwart van het huidige jaarlijkse stroomverbruik in Nederland.
Logische volgende stap is dat Google straks niet alleen meer de kortste of snelste route aan je gaat aanbevelen, maar ook de ‘route met de meeste zonuren’.
Dat is goed nieuws voor drukbezette laadpaal-installateurs: met al die zelfladende auto’s komt er misschien eindelijk weer wat lucht in hun agenda. En tijd voor een vrije middag in de zon, misschien?
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!