Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? In deze podcast neemt presentatrice Karlijn Meinders je mee naar het !MPULS-project in Eindhoven, waar ze gebouwen renoveren en verduurzamen met behulp van de slimste innovaties en technieken. Wat komt daarbij kijken? En hoe maak je van een bestaand gebouw een ‘smart building’?
Karlijn Meinders spreekt hiervoor af met Tim de Grouw van Kuijpers en Wilfred van der Plas van DWA in onder meer de Stadhuistoren in Eindhoven. Dat gebouw was enorm verouderd en daarom buiten gebruik. Dankzij slimme toepassingen lukte het met het !MPULS-project om het pand te moderniseren en opnieuw in gebruik te nemen – met 50% minder energieverbruik én CO2-uitstoot dan voorheen.
De Stadhuistoren is een iconisch stukje van Eindhoven, dus slopen was geen optie. Het casco was bovendien nog prima. Daarom werd besloten dat het pand via renovatie een tweede leven moest krijgen: het pand werd tot op het betonnen skelet gestript en van buitenschild tot binnenwerk compleet vernieuwd.
Bij de herbouw is zo veel mogelijk gewerkt met circulaire materialen; bij de renovatie is alleen gebruik gemaakt van sloophout uit de oude situatie en ook het isolatiemateriaal uit de oude plafonds doet opnieuw dienst. Precies zoals de Gemeente Eindhoven het wilde – zo circulair mogelijk, tot bijna 100%.
Om in de stad van straks zo comfortabel, gezond én energiezuinig mogelijk te kunnen wonen en werken, krijgen panden in de toekomst intelligente draadloze sensornetwerken. Daarmee ‘voelen’ ze continu exact hoeveel mensen er binnen zijn, in welke ruimtes, en passen ze de regeling van temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en verlichting daarop aan. Ook de Stadhuistoren kreeg zulke intelligente regel- en bespaarsystemen.
En dat is pas het begin! De stad van straks krijgt nog veel meer slimme techniek. !MPULS werkt bijvoorbeeld ook aan projecten voor een betere en gezondere werkomgeving. Zoals mobility as a service: daarbij hoef je niet meer een eigen auto te bezitten (en vele uren per dag ongebruikt voor de deur te hebben staan) maar krijg je ‘mobiliteit op afroep’. En wat dacht je van Bikescout: een nieuw verkeersveiligheidssysteem dat via sensoren bij kruispunten automobilisten attendeert op naderende fietsers. Slim toch!? Ontdek het allemaal in deze podcast.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!