Voor de nieuwe productielocatie van kruidenfabrikant Koninklijke Euroma verzorgt Batenburg Techniek alle installaties van de nieuwbouw. Alle inspanningen zijn er op gericht dat Euroma medio 2019 Europa’s meest innovatieve en duurzame fabriek voor kruiden en specerijen in Zwolle in gebruik gaat nemen.
Vanwege de groei van Euroma en alsmaar groeiende productie wordt er in Zwolle een nieuwe fabriek gerealiseerd van maar liefst 26.000 m², waarvan zo’n 1.900 m² aan kantoorruimte. De nieuwe productielocatie stelt Euroma in staat om efficiënter te werken maar ook om de komende jaren de productievolume te verdrievoudigen.
Van Dalen Installatietechniek – een dochteronderneming van Batenburg Techniek – is samen met bouwkundig aannemer Aan de Stegge Twello verantwoordelijk voor de bouw en installaties in het project.
Flinke stap voorwaarts
Met de nieuwe fabriek zet de specerijenfabrikant een flinke stap voorwaarts. In de nieuwe productieomgeving is Euroma straks in staat grote volumes kruiden en specerijen te verwerken.
Ook komt er een innovatiecentrum waarin het straks beschikt over de modernste faciliteiten om in multidisciplinaire teams vernieuwende foodconcepten te ontwikkelen en productverbeteringen te realiseren.
Bijna geheel zelfvoorzienend
Euroma wil met de bouw van de nieuwe fabriek graag bijdragen aan de energietransitie en de CO2-uitstoot reduceren. Zo wordt het dak van de fabriek voorzien van ongeveer 2.700 zonnepanelen en krijgt het een zeer hoge isolatiewaarde.
Ook zijn er nog meer energiebesparende maatregelen toegepast, zoals Heat Recovery. Hierbij wordt vrijkomende restwarmte uit het koelingsproces van de stoominstallatie opgevangen en ingezet voor verwarming en de warmwatervoorziening van het toekomstige kantoor.
Door deze maatregelen is de fabriek na oplevering voor een groot deel zelfvoorzienend en komt het in aanmerking voor een BREEAM Excellent-certificaat.
Op alle vlakken duurzaam
Voor medewerkers en gasten komen er tevens voorzieningen voor elektrische auto’s en fietsen. Voor hen creëert Euroma bovendien een natuurlijke beleving. Daarbij wordt onder meer op de luchtkwaliteit en de verlichting gelet en beschikt de fabriek straks over een kruidentuin en insectenhotel.
Ook regenwater wordt niet verspild; het wordt opgevangen in een wadi; een kuil waarin het regenwater kan wegzakken in de bodem.
Bron artikel: Batenburg Techniek. Fotografie: Niek Erents Fotografie.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!