Een luxe kuuroord mét hotel van het gas af? Dat is een uitdaging!

Innovaties en nieuwe oplossingen? Bij Linthorst World worden ze daar wel warm van. Een aantal jaar geleden leverden ze het eerste gasvrije Thermencomplex van Europa: nu moest daar ook een vijfsterrenhotel aan worden gekoppeld. Gasvrij natuurlijk en binnen jaar gereed graag. Onmogelijk? Projectmanager Michiel van Kesteren: “Tot op de laatste minuut voor de opening was het vol gas!”

“Vijf jaar geleden deden we iets wat in Europa nog niet eerder was gedaan: een luxe kuuroord voorzien van een duurzame installatie, onafhankelijk van het gas. Maar het was nog niet klaar: de eigenaar klopte bij ons aan met de vraag of we daar nog een vijfsterrenhotel aan konden koppelen.”

Een uitdaging van jewelste! Want zo’n Thermen is natuurlijk een enorme energieslurper, met al die baden. Als je daar ook nog een hotel aan koppelt, vraagt dat om slim nadenken. Hoe kun je de energiestromen tussen deze twee functies uitwisselen? Van Kesteren wist precies wat dit project nodig had: “Een enorme batterij biedt dan uitkomst, in dit geval in de vorm van een warmteopslag onder de grond. Dat is een ondergronds bassin met maar liefst 500 kuub water in een gesloten frame. Die warm je op met energie die je niet direct nodig hebt; dat warme water kun je dan bewaren voor piekmomenten.”

Stroom genoeg: het leeuwendeel van de benodigde elektriciteit komt uit een groot eigen zonnepark. “Zo is de parkeerplaats overdekt met zonnepanelen, die gekoppeld zijn aan een hoogtemperatuur warmtepomp die we zelf hebben ontwikkeld, de Boreas, die de stroom omzet in warmte. Voor de aansturing van alle techniek maken we gebruik van onze eigen energiemanagementsoftware. Als er elektriciteit wordt opgewekt uit zon en wind, gaan de warmtepompen aan de slag om de buffer te vullen en op te warmen. Als iedereen dan ’s morgens onder de douche stapt, is er voldoende warm water en ontlasten we het net tijdens piekmomenten. Dat is meteen een mooie oplossing voor netcongestie.”

Slim energiebeheer

Dat vraagt natuurlijk om slim energiebeheer en ook dat pakt Linthorst in eigen huis op. “De uitdaging is om het optimaal in te regelen. Met de buffer, onze warmtepomp en een installatie met vijf luchtbehandelingskasten, klimaatregeling met variabele luchtkleppen, aansturing op CO2 en temperatuur en een uitgebreid domoticasysteem, kunnen we nu zowel de Thermen als het hotel voorzien van energie, warm water en natuurljk altijd het juiste klimaat. Of je nu in een kuurbad ligt of met een boekje in je hotelkamer.”

Luxe suites

“De technologie hebben we voor het grootste deel zelf ontwikkeld en we zijn gewend aan grote, complexe energieprojecten. Maar de beperkte tijd, in combinatie met het de luxe afwerking, legde de lat echt heel hoog. Niet alles was tot in de puntjes uitgedacht van tevoren en sommige plannen wijzigden nog tussentijds. Zo waren de 13 kamertypes nog niet helemaal uitgewerkt en was er bijzonder sanitair besteld en speciaal meubilair, waar wij nog nooit mee gewerkt hadden. En van de luxe suites op de derde verdieping bleek er niet één hetzelfde. Dan moet je de hoogste versnelling inschakelen en zorgen dat je bij blijft. Bij dit project was dat qua tijd op ’t randje: volgens mij stonden we de laatste dag voor opening nog met 50 man van Linthorst in het complex!”

Mierennest

“Tijdens de bouw een ontwerp aanpassen, overleggen met de bouwers en afbouwers, wachten op materiaal en tegelijkertijd een deadline die absoluut niet kan opschuiven. We liepen allemaal op onze tenen. Maar we hebben het gered, het laatste weekend voor de opening leek wel een mierennest, alleen al van ons liepen er ruim 50 mensen rond. De druk is hoog, voor iedereen, en als manager is het dan ook belangrijk om de sfeer goed te houden. Chaos is een gegeven, daar moet je met z’n allen doorheen. Dan kan een rijdende snackkar op de bouwplaats enorm veel goed doen bijvoorbeeld! Zo houd je de sfeer goed en dan komt het met het werk ook goed. Uiteindelijk hebben we letterlijk tot de laatste minuut doorgewerkt, maar toen was het ook af.  Het was een achtbaan van een klus, maar we kijken er enorm trots op terug!”

Installatie in feiten en cijfers:

Ventilatie:

  • Luchtbehandelingskast:  55.000 m3/h (5 luchtbehandelingskasten)
  • Zalen voorzien van regeling op basis van  CO2 en temperatuur gestuurd met VAV-kleppen
  • Hotelkamers voorzien van ventilatorconvectoren voor koeling en verwarming

Verwarming/koeling:

  • Bivalent systeem, lucht-water en bron,  buffertechniek 500 m3
  • Opgesteld koelvermogen: ca 700 kW
  • Afgifte: Luchtbehandelingskasten, ventilatorconvectoren en vloerverwarming

Regeling:

  • Gebouwbeheersysteem Priva
  • Domotica-systeem Zennio

Elektra:

  • Trafo 630 kVA
  • Dali-gestuurde verlichting
  • Brandmeld- en ontruimingsinstallatie

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!