DHL Parcel beschikt sinds eind 2019 over een eigen duurzaam sorteercentrum op bedrijventerrein ‘de Wildeman’ in Zaltbommel. Het duurzame gebouw wordt als centrale hub ingezet voor de 150 depots in ons land. Het sorteercentrum voldoet aan het BREEAM ‘excellent’-certificaat en is volledig gasloos. Ook zijn er voldoende zonnepanelen op geplaatst om niet alleen in de eigen stroombehoefte te voorzien, maar om ook de elektrische bestelauto’s en vrachtwagens op te laden.
Op bedrijventerrein ‘De Wildeman’ in Zaltbommel werd in opdracht van DHL Parcel een compleet nieuwe DC gerealiseerd. Het sorteercentrum dient sinds de opening op 10 oktober 2019 als een van de centrale hubs waarin zowel binnenlandse zendingen als die van internationale webshops rechtstreeks kunnen worden afgevoerd naar 150 depots in Nederland.
De gecentraliseerde functie met directe aansluiting op alle uitleverdepots biedt nationale en internationale webwinkels de mogelijkheid om zo laat mogelijk aan te leveren. Dagelijks kunnen in Zaltbommel een half miljoen pakketten worden verwerkt. Met de bouw van dit grootste sorteercentrum was een investering van 84 miljoen euro gemoeid.
Volledig emissievrij in 2050
De bouwwerkzaamheden op het 90.000 m2 grote perceel startten in april 2018 en vanaf vorig jaar kunnen er pakketten worden gesorteerd. De bouw was in handen van bouwbedrijf Hercuton uit Nieuwkuijk, de E- en W-installatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door Hoppenbrouwers Techniek.
DHL heeft bewust gekozen voor vestiging op een duurzaam bedrijventerrein omdat dit aansluit bij zijn ambitieuze milieudoelstellingen. In 2050 wil het bedrijf volledig emissievrij zijn, de enige manier om dat te bereiken is door hier nu al mee te beginnen.
Duurzame warmte
De benodigde warmte voor het nieuwe DC wordt opgewekt door 3 warmtepompen die voldoende warm water leveren voor de 36 heaters in de hal. Elke heater is van een thermostaat voorzien. Via dakzuigventilatoren wordt er lucht afgezogen. Dakkappen zorgen voor een natuurlijke aanvoer van verse buitenlucht in de hal.
De warmte en koeling voor de kantoren wordt geleverd door een VRF-systeem dat bestaat uit 4 buitenunits in combinatie met 29 plafond-units. Per ruimte is er ruimtebediening geplaatst voor de temperatuurregeling; afhankelijk van de gewenste temperatuur wordt er in de ruimte gekoeld of verwarmd. Ventilatie gebeurt via een luchtbehandelingskast op dak, waarbij warmte van de retourlucht wordt gebruikt om de verse, koudere buitenlucht voor te verwarmen.
In de toekomst staat een mogelijke samenwerking met de buren op stapel; restwarmte van Hitachi zou dan kunnen worden ingezet om het DC te verwarmen.
Gasloos en zelfvoorzienend
Het sorteercentrum voldoet aan het BREEAM-duurzaamheidskeurmerk ‘excellent’ en was het eerste pand van DHL dat volledig gasloos is. Ook kwam er een insectenhotel in de groenstrook naast het sorteercentrum en is er een speciale grijswatervoorziening aangelegd.
Regenwater wordt vanaf het dak doorgeleid naar een externe opslagtank met 20.000 liter inhoud. Via een apart leidingsysteem wordt vervolgens naar de toiletten en urinoirs geleid. Bij een tekort aan regenwater schakelt het systeem automatisch over naar drinkwater.
Zonnepalen, óók om op te laden
Het nieuwe distributiecentrum is verder uitgerust met zo’n 3.000 zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn qua stroom, ook voor het opladen van elektrische bestelauto’s en vrachtwagens. Dat komt goed uit; DHL beschikt in Nederland over inmiddels meer dan 300 elektrische bestelwagens.
In totaal investeerde DHL in de periode 2017 – 2019 meer dan 200 miljoen euro. Naast sorteercapaciteit betreft dat ook investeringen in het wagenpark en IT-apparatuur- en -software.
Fotografie: DHL, Hoppenbrouwers Techniek.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!