Eén van de grootste uitdagingen binnen de technische sector is de energietransitie. In de klimaatdoelen van Parijs (2015) is afgesproken dat we moeten voorkomen dat de aarde verder opwarmt. Overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, staat daarbij hoog op de agenda. In het Klimaatakkoord (2019) zijn de maatregelen en afspraken voor deze energietransitie in Nederland vastgelegd. Het doel van het Klimaatakkoord is een vermindering van broeikasgassen met 49% in 2030 en met 95% tot 100% in 2050. Techniek Nederland heeft speciaal voor dit thema de website Energietransitie door Installateurs in het leven geroepen.
Netcongestie
Netcongestie is het gevolg van de energietransitie en de toename van het aanbod aan wind- en zonne-energie, die niet altijd gelijk loopt met de energievraag. Zo raken vraag en aanbod uit balans. Al sinds eind 2022 is er een Landelijk Actieprogramma Netcongestie, waarmee Techniek Nederland samen met Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland de handen ineenslaan om de netcongestie aan te pakken.
Warmtepompen
Vanaf 2026 worden nieuwe eisen gesteld aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties. Daarbij wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van onze woningen, winkels, scholen en kantoren.
Zonnepanelen
nmiddels gebruiken we al 45 miljoen zonnepanelen in Nederland. Ze liggen op ruim 1,6 miljoen huizen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijfspanden en geluidswallen. Bij Techniek Nederland houden we de laatste ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet bij.
Accu’s en (thuis)batterijen
Zonne-energie opslaan in plaats van aan het net leveren? Dat kan met een thuisbatterij. Op die manier voorkom je netcongestie: als de zon schijnt laad je de batterij op, waarna je de energie kunt gebruiken als het jou uitkomt.
Warmteopslag/koudeopslag
Energie kun je opslaan in een batterij of accu, zonne-energie kun je ook gebruiken om water te verwarmen. Dat kun je dan later weer gebruiken, bijvoorbeeld om je huis te verwarmen of te douchen.
Geothermie
Geothermie, of aardwarmte, kan goed worden ingezet om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Eenmaal afgekoeld, wordt water weer teruggepompt de aarde in, om vervolgens opnieuw op te warmen.