Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Equans bouwt grootste mega-batterijsysteem van Nederland

Equans start binnenkort samen met Dispatch, ontwikkelaar van grootschalige batterijprojecten, de bouw van het grootste standalone batterijopslagsysteem (BESS) van Nederland met een capaciteit van 45 MW/90 MWh, vergelijkbaar met het stroomverbruik van 21.500 huishoudens.

De nieuwe megabatterij komt te staan in het havengebied van Dordrecht op een terrein van 6000 m². Equans verzorgt de technologie, engineering, inkoop en realisatie. Aanleg en installatie starten binnenkort. De BESS, die straks wordt aangestuurd door Eneco, gaat piekproductie van duurzame energie uit zon en wind opslaan en daarmee meer balans brengen in vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. 

Batterijopslag motor van energietransitie

Om het volledige potentieel van hernieuwbare energie te benutten, zijn batterijen cruciaal voor het balanceren van vraag en aanbod in het elektriciteitsnet. Hierdoor zorgen ze voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening voor alle Nederlanders.

De nieuw te plaatsen batterij, bestaande uit 144 Fluence cubes, heeft een capaciteit van 90 MWh, en zal dagelijks elektriciteit opslaan equivalent aan het stroomverbruik van 21.500 huishoudens per dag. Installatie van de nieuwe batterij verbetert de balans van het elektriciteitsnet wat ten gunste komt aan de consument in de vorm van lagere en minder volatiele energiekosten. Andere voordelen: minder kans op stroomstoringen en efficiënter gebruik van de zon- en windenergie. 

Ontbrekende schakel

“Grootschalige energieopslag is de ontbrekende schakel in de energietransitie”, zegt Eiso Vaandrager, medeoprichter van Dispatch. “Er is in Europa een dringende behoefte aan het handhaven van een gebalanceerd energienet, en deze behoefte zal de komende jaren aanzienlijk groeien met de verdere integratie van variabele hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Equans is een gevestigde leider in het bouwen van grootschalige batterijsystemen in binnen- en buitenland, we voelen ons dan ook in veilige handen.”

Netcongestie oplossen

Ruud Schenk, Algemeen Directeur van Equans Infra & Energy: “We zijn verheugd onze uitgebreide expertise in te kunnen zetten. Na de bouw en inbedrijfstelling van het Giga Storage Buffalo 25MW project in Lelystad en de ondertekening van het ENGIE Maxima 35MW project bewijzen we wederom dat we de technologische expertise en uitvoeringsvaardigheden in huis hebben voor de bouw van grootschalige batterijprojecten. Met als doel positieve impact te maken op de energietransitie en de netcongestieproblematiek.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!