Fenix-Heijmans-Rotterdam

Extreem maatwerk voor Rotterdamse Fenix-loodsen

Aan de oever van de nieuwe Maas herrijst Fenix 1: 212 loftwoningen bovenop de voormalige Fenix-loods. Bouwplaatsmanagers Leo de Haas en Gerard Blaak van Heijmans vertellen over hoofdbrekens, extreem maatwerk en de aankomende oplevering.

Terwijl in de keet het vaste Heijmans-team van 12 collega’s zijn werk doet, lopen er buiten op de bouwplaats ruim 200 vaklui. Het project Fenix-lofts gaat zijn laatste fase in. Dat betekent veel afbouwen en gefaseerd opleveren, vertelt bouwplaatsmanager Leo de Haas. ‘In de oorspronkelijke loodsen is plaats voor commerciële ruimtes, een cultuurcluster, parkeergarage, kadewoningen en op de hoek een bed & breakfast.’

‘Het cultuurcluster waarin Codarts Hogeschool, Conny Jansen Danst en Circus Rotjeknor ruimtes huren, is al opgeleverd. Op 1 juli volgden de commerciële ruimtes. Momenteel werken we vooral hard aan de passage die het gebouw doorkruist. Die geeft namelijk toegang tot de woningen, dus die moet nu als eerste klaar. Daarna starten we met de oplevering van de bovenbouw.’ De algemene oplevering is in oktober.

Niet een woning hetzelfde

Bovenop de voormalige loods is een incisielaag aangebracht, een tafel die rust op een enorme staalconstructie met kolommen door, maar vrij van, de bestaande loods. Deze vormt de verbinding tussen de oude Fenix-loods en het nieuwe gedeelte. Daarop staat de bovenbouw, met 212 appartementen die variëren van 40 tot 300 m².

‘De afbouw gaat van onder naar boven en we leveren van boven naar beneden op, om te voorkomen dat bewoners en bouwvakkers elkaar in de weg lopen’, legt Leo uit. Dat is niet geheel ondenkbaar. Veel woningen zijn namelijk casco opgeleverd en moeten dus nog worden afgebouwd.

Afwerking-Fenix-Rotterdam

‘Niet één woning is hetzelfde. Zowel qua afmeting, indeling als afwerking zijn ze verschillend’, vult collega bouwplaatsmanager Gerard Blaak aan. ‘Sommigen zijn ‘raw’, een betonnen plafond en verder niets. Er zijn woningen met scheidingswanden maar zonder badkamer, met spuitwerk of juist zonder. Dit is extreem maatwerk en onze grootste angst was dan ook dat de spuiter teveel zou spuiten.’

Die uitdaging is getackeld door voor iedere woning een zogenaamde ‘quatrotekening’ te maken: 4 plattegronden met daarin alle specifieke informatie over indeling, gips- of metalstudwanden, stucwerk, elektriciteit en badkameraansluitingen.

Afbouwsessie

Om alles goed te verlaten verlopen, organiseerden de bouwplaatsmanagers een aantal sessies om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Gerard: ‘Daar waren alle afbouwers bij aanwezig en hamerden we erop dat niet één woning hetzelfde is.’ De uitdaging daarbij is vooral dat het een andere werkwijze vraagt dan normaal.

‘Afwerkers zijn gewend meters te maken. Gaan ze van start, dan zijn ze een voortdenderende trein. Dat kan hier niet. In sommige lagen zijn er maar 4 huizen te spuiten. Dat betekent ook dat er de ene dag 3 spuiters nodig zijn en de volgende één. Aan ons de taak om steeds een aantal dagen vooruit te kijken, te monitoren wie in welke woning bezig is en wie op wie aan het wachten is’, aldus Leo.

Meer over dit mooie Rotterdamse project lezen? Het volledige artikel staat op de website van Heijmans.

Bron: Heijmans.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!