Fascinerende infratechniek: het Schotse ‘Falkirk Wheel’

De Makers van Morgen/Fascinerende infratechniek: het Schotse ‘Falkirk Wheel’

Houd jij van vakantievieren én van imposante infratechniek? Dan moet je in Groot-Brittannië zeker eens naar (en in) het Falkirk Wheel. Deze bijzondere Schotse scheepslift, tussen Edinburgh en Glasgow, is een wereldwijde bezienswaardigheid en een fascinerend staaltje engineering!

Afbeelding: Het Falkirk Wheel, een technisch wonder in het hart van Schotland.

Het Falkirk Wheel is niet zomaar een scheepslift. Het is ‘s werelds enige roterende scheepslift en werd in 2002 in gebruik genomen als onderdeel van een grootschalig project om de Union Canal en het Forth and Clyde Canal opnieuw met elkaar te verbinden. Deze kanalen waren sinds de jaren 1930 afgesloten van elkaar, en de herverbinding was een cruciaal onderdeel van het Millennium Link-project. Wat deze scheepslift zo uniek maakt, is niet alleen het feit dat het een van de weinige is die werkt door te draaien, maar ook de wijze waarop het dat doet, met een ongekende elegantie en precisie.

Wonder van infratechniek

Het Falkirk Wheel heeft een hoogte van 35 meter, vergelijkbaar met acht opgestapelde dubbeldekbussen. De lift tilt schepen op tussen de twee kanalen over een hoogteverschil van 24 meter, wat overeenkomt met een flat van acht verdiepingen.

De invaart van Falkirk Wheel aan de hoge zijde bij avond.

Maar het meest verbazingwekkende aan dit mechanische wonder is wellicht de manier waarop het functioneert. De scheepslift werkt door middel van een roterend mechanisme waarbij twee armen met elk een waterbassin aan de uiteinden een volledige cirkel maken om schepen van het ene niveau naar het andere te brengen.

Altijd in balans

Het ingenieuze aan dit systeem is dat de beide bassins altijd in balans blijven, ongeacht het gewicht van de schepen die erin liggen. Dit komt doordat een schip, wanneer het in het bassin vaart, een hoeveelheid water verplaatst die precies gelijk is aan het gewicht van het schip. Hierdoor is het gewicht aan beide zijden altijd in evenwicht.

Daardoor vergt de bediening relatief weinig kracht en energie: een vermogen van 22,5 kW is genoeg om het wiel te laten draaien. En dat gaat nog vrij vlot ook: de complete cyclus om een schip naar een niveau lager of hoger te brengen duurt slechts vier minuten en kost daarmee slechts 1,5 kWh.  

Capaciteit en sterkte

Ondanks de verfijnde techniek kan het Falkirk Wheel aanzienlijke lasten dragen. Elk van de twee waterbassins kan schepen met een gewicht tot 600 ton (ongeveer 300 ton per bassin) en een lengte van 35 meter vervoeren. Dit betekent dat de lift niet alleen kleinere plezierboten kan verplaatsen, maar ook grotere, zwaardere vrachtschepen.

Het Falkirk Wheel is niet alleen technisch maar ook om te zien een pareltje. De vorm van het wiel is geïnspireerd op een dubbele bijl, zoals de Keltische dubbelzijdige bijl. Dat maakt het ontwerp tegelijk modern maar ook klassiek en een tikje tijdloos in de natuurlijke omgeving.

Met eigen ogen

Als je de kans hebt om naar Schotland te reizen, is een bezoek aan het Falkirk Wheel een absolute must. Het is een unieke ervaring om te zien hoe een massief staaltje techniek zo moeiteloos en efficiënt in beweging komt. Bezoekers kunnen zelfs een ritje maken in een van de schepen die door het wiel omhoog en omlaag worden getild, wat een echt onvergetelijke ervaring biedt.

Nieuwsgierig geworden? Je vindt het Falkirk Wheel hier. En of je nu een fervent liefhebber bent van adembenemende infratechniek of gewoon houdt van wonderen van menselijke vindingrijkheid, het Falkirk Wheel zal je zeker niet teleurstellen.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!