Personeelstekort in de energietransitie? Niet als het aan Federico Fusco ligt! Hij startte The Switch, een Zaandams installatiebedrijf met als hoofddoel het trainen van vluchtelingen en statushouders voor werk in de techniek.
Duurzaam en sociaal ondernemen
“Ik wilde meer doen met duurzaamheid en sociaal ondernemerschap”, zegt Fusco. “Ik kwam in contact met HackYourFuture. Deze organisatie leidt vluchtelingen binnen enkele maanden op tot bijvoorbeeld programmeur of softwaretester en stoomt ze klaar voor de arbeidsmarkt. Inmiddels hebben we meer dan 350 vluchtelingen getraind die werken bij bedrijven als KLM, eBay en Deloitte.”
Werken als zonnepaneelmonteur
Het succes van HackYourFuture zette Fusco en zijn inmiddels aangehaakte compagnons Wouter Kleijn en Tjebbe Schalij aan het denken. “Wat als we hetzelfde concept konden toepassen op andere sectoren van de economie die staan te springen om arbeidskrachten?”
Het duurde niet lang voordat Fusco en zijn partners bij de energietransitie uitkwamen. “Tjebbe ging parttime aan de slag als zonnepaneelinstallateur in opleiding bij de Zonnefabriek. Na zes maanden hier gewerkt te hebben daalde het besef in: dit is werk dat we andere mensen kunnen leren.”
Internationale werkvloer
Het was het begin van een grote selectiedag. Uit ruim honderdvijftig aanmeldingen werden zes mensen klaargestoomd voor het installeren van zonnepanelen. “Binnen drie maanden konden ze aan de slag als zonnepaneelmonteurs bij installatiebedrijven”, zegt Fusco.
Alleen stuitten Fusco en zijn team op nieuwe uitdagingen. “Bij HackYourFuture waren we gewend dat de door ons getrainde programmeurs terechtkwamen op een internationale werkvloer. Dat is natuurlijk anders als installateur van zonnepanelen. Ineens loop je als beginnende installateur mee met ervaren – vaak Nederlandstalige – installateurs en kom je bij mensen thuis. Daarnaast merkten we dat het salaris dat onze installateurs kregen aangeboden niet toereikend was. Voor min of meer hetzelfde salaris konden ze ook aan de slag als flitsbezorger. Om ons opleidingsprogramma te laten slagen, moeten we onze getrainde mensen zelf in dienst nemen van ons eigen bedrijf.”
Motivatie
Zo werd The Switch geboren, een opleidingsinstituut voor installateurs en installatiebedrijf inéén. De installateurs van The Switch hebben allerlei achtergronden. “Zo hebben we werknemers uit Syrië, Pakistan, en Jemen. Ervaring in de techniek is niet noodzakelijk. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent, interesse hebt in de branche en het leuk vindt om buiten te werken.”
Inmiddels installeert The Switch zonnepanelen binnen een aantal grote projecten in verschillende woonwijken en werkt het samen met Rabobank, Stichting Doen en het Anton Jurgens Fonds. “In het begin merkten we dat klanten kritisch waren”, zegt Fusco. “Maar als je het verhaal achter onze organisatie vertelt, roept het enthousiasme op.”
Veiligheid voorop
Toch blijft het volgens Fusco lastig om te concurreren met de gevestigde namen. “De grote bedrijven installeren twee woningen per dag. Wij gaan die efficiëntie nooit halen. Als we daar wel op sturen, is veiligheid het eerste wat er bij in schiet en dat willen we uiteraard niet.” Daarom is Fusco met The Switch bewust op zoek naar opdrachtgevers met een ‘sociaal investeringsbudget’. Steeds meer bedrijven moeten namelijk verantwoorden dat een deel van hun investeringen ook een maatschappelijk belang dragen, zoals het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Voor ons is het belangrijk dat we met dit soort organisaties in contact komen”, zegt Fusco. “Hoe meer werk we kunnen aannemen, hoe meer mensen we uiteindelijk ook weer kunnen trainen. Er moeten nog heel veel zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen geïnstalleerd worden. Wij zien kansen genoeg.”
(Bron: Change.Inc.)
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!