

In heel Nederland zetten techniekbedrijven vandaag hun deuren open voor Girls’ Day. Duizenden meiden van 10 tot 15 jaar krijgen de kans om techniek van dichtbij te beleven en mogelijk zelf ook Maker van Morgen te worden!
“Techniek is écht iets voor meiden”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, vol energie. “Vrouwen hebben geweldige carrièrekansen in onze sector. Ondernemers zijn op zoek naar mensen die goed kunnen samenwerken en communiceren – en dat zijn juist kwaliteiten waarin vrouwen vaak uitblinken.”
Van monteur tot data-analist
Tijdens Girls’ Day doen meiden volop mee aan rondleidingen, workshops en interactieve sessies. Ze maken kennis met beroepen als monteur, energiebesparingsadviseur, calculator en projectleider. “In de techniek doe je werk dat ertoe doet”, benadrukt Terpstra. “En er liggen volop kansen voor vrouwen. Bedrijven met een divers team presteren beter en zijn innovatiever. Vrouwen zijn dus onmisbaar.”
Groeikansen én werkplezier
De praktijk wijst uit: vrouwen die in de techniek werken, zijn bovengemiddeld blij met hun werk! Ze waarderen de uitdaging, de ontwikkelkansen en het maatschappelijke belang van wat ze doen. Uit onderzoek in opdracht van Techniek Nederland blijkt dat zij hun werk gemiddeld een 8,3 geven – zelfs hóger dan hun mannelijke collega’s.
Volop kansen
De sector verandert snel. Slimme technologie, digitalisering en maatschappelijke thema’s zoals de energietransitie maken het werk steeds interessanter. “Je kunt álle kanten op in de techniek”, zegt Terpstra. “En je werkt aan oplossingen die er echt toe doen.”
Girls’ Day Powertalk!
Speciaal voor Girls’ Day presenteert Techniek Nederland vandaag de tweede editie van de Girls’ Day Powertalk. Debby Slofstra, COO bij Unica, deelt haar verhaal en roept jonge vrouwen op hun ambities te volgen. Volgend jaar geeft zij het stokje door aan een nieuwe spreker.
Girls’ Day is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum dat zich inzet voor meer meiden in techniek. Met deze dag willen zij jonge meisjes inspireren en laten zien dat techniek niet alleen boeiend, maar ook heel breed en relevant is.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!