Goed nieuws: mbo’ers kiezen vaker voor installatietechniek!

De Makers van Morgen/Goed nieuws: mbo’ers kiezen vaker voor installatietechniek!

Steeds meer mbo’ers kiezen voor een carrière in installatietechniek. Het aantal afstudeerders steeg in 2021 voor het vierde jaar op rij: van circa 12 duizend in 2017 tot bijna 16 duizend.

Uit de jongste cijfers van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) blijkt dat de grootste absolute stijging zit bij de opleiding ‘Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving’. Deze richting levert over die periode ruim twee keer zo veel nieuwe gediplomeerde monteurs af: van 1606 naar maar liefst 3707.

De grootste relatieve stijging zit bij de richting ‘Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties’. Deze opleiding telde vier jaar geleden nog 73 studenten, inmiddels is dat aantal ruim verdrievoudigd tot 302.

Branche als geheel: +12%

Ook in de sector als geheel groeit. Tussen 2017 en 2022 steeg het totale aantal werknemers met 12% van 126 duizend tot 141 duizend.

Hoewel de vraag naar goed geschoold personeel in werktuigkundige en elektrotechnische vakgebieden nog steeds erg groot is – vooral vanwege de enorme maatschappelijke vraag om onze diensten – zijn deze cijfers toch reden voor optimisme. Judith van Heeswijk, programmamanager Opleiding, Scholing en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland: “Dit is echt heel goed nieuws. Het laat zien dat onze inspanningen voor meer instroom resultaat hebben en motiveert om de schouders eronder blijven zetten.”

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!