“Hergebruikte heaters dragen bij aan de circulaire economie”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Hergebruikte heaters dragen bij aan de circulaire economie”

Vincent Neervoort uit Maassluis werkt al 25 jaar circulair: hij reviseert heaters voor hergebruik en verkoopt die (met garantie) naar alle uithoeken van de wereld. “We verkopen inmiddels meer gebruikte dan nieuwe!”

Toen Vincent Neervoort van Vince Service in 1997 begon met het opknappen van gebruikte heaters, ontdekte hij al snel dat het een gat in de markt was. Gek genoeg is hij nog steeds uniek in wat hij doet, ondanks het feit dat circulariteit en hergebruik nu juist hot items zijn. Dat komt vooral doordat hij koos voor een niche: Vince Service richt zich uitsluitend op toepassingen voor tuinbouw, veehouderij en industrie.

“Direct gestookte heaters zijn juist in die segmenten heel gunstig omdat er geen warmteverliezen zijn door overdracht, de ruimte snel warm is en verwarming vaak maar een paar weken of maanden nodig is”, legt hij uit. “Een investering in grote ketels en buizensystemen ligt dan niet voor de hand. In kippenstallen zetten ze heaters heel kort in als bijverwarming voor kuikens die net uit het ei komen en het best gedijen op een vloer van zo’n vijfendertig graden. In de tuinbouw is de CO2 die eruit komt weer nuttige bijvangst. Die vangen ze op en gebruiken ze als groeimiddel.”

Inruil zeer populair

Vince Service verkoopt zowel nieuwe als gebruikte heaters in deze segmenten, maar de core business is toch vooral service en onderhoud. Als klanten hun heaters vervangen koopt Neervoort in veel gevallen de oude terug. Omdat hij er doorgaans vaak zelf jarenlang het onderhoud aan heeft gedaan, weet hij vrij goed wat hij daarmee in handen krijgt. Daarnaast koopt hij gebruikte heaters op via online marktplaatsen en andere kanalen.

“Over het algemeen kopen we geen apparaten op die ouder zijn dan 15 jaar, maar het hangt heel erg af van het merk, het model en het gebruik door de eerste eigenaar. De oudere apparaten halen we helemaal uit elkaar, we vervangen relais, gaskleppen en beveiligingen en elektrische componenten die defect of op het randje zijn. Daarna stralen, schuren en spuiten we de boel en zetten ze dan weer in elkaar. Nieuwere krijgen soms met alleen een grondige controle en een likje verf weer een tweede leven.”

Vaak kunnen de heaters er in de herkansing nog weer 10 tot 15 jaar tegenaan. Neervoort: “We geven op alle second life heaters een jaar garantie. De meeste afnemers zijn ook klanten voor service en onderhoud, dus je wilt niet dat ze een kat in de zak kopen.”

Bijdrage aan circulaire economie

Vooral tuinbouwbedrijven kiezen vaker voor ‘gebruikt’ als ze hun heaters vervangen. Van het Westland tot aan Australië. “Dat heeft vooral te maken met de onzekerheid over het toekomstige gebruik van toestellen op fossiele brandstoffen. Het ligt daar dus meer voor de hand dat tuinders liever investeren in gebruikt dan in nieuw. Maar wat hun reden ook is, de tuinders én wij dragen zo wel bij aan de circulaire economie. Het kan overigens best zijn dat heaters in de toekomst op waterstof gaan werken en de markt weer een boost krijgt.”

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Het bedrijf én alle monteurs die ervoor werken, zijn afgelopen jaar CO-gecertificeerd. “De BRL6000-25 verplichting geldt ook voor ons, niet alleen voor cv-installateurs. Daarnaast hebben we uiteraard onze gaserkenning in huis. Het is alleen maar goed dat Techniek Nederland de lat hoog legt voor haar leden. Daarmee stralen we kwaliteit en betrouwbaarheid uit richting de markt.”

Hulp bij ondernemerszaken

Ook de hulp die de brancheorganisatie biedt bij ondernemerszaken gebruikt Neervoort graag. “Ik ben technisch opgeleid, dus van juridische en personeelszaken heb ik weinig verstand”, erkent hij. “Het is fijn dat ik daarvoor kan terugvallen op de specialisten van Techniek Nederland.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!