Als servicemonteur heb je lang niet altijd een bestelbus nodig. In grote steden is de fiets een uitkomst. Zeker als straks zero-emission zones gelden. Brian Mallee uit Den Haag pakt voor onderhoudsklussen nú al liever de fiets.
Bij de foto: “Ik kan er mijn gereedschappen in kwijt, een stofzuigertje, pakkingen en andere materialen. Alles wat je nodig hebt om onderhoud uit te voeren.”
Mallee Installatietechniek uit Den Haag is gespecialiseerd in installatie en onderhoud van cv-ketels. Het bedrijf van Brian Mallee heeft zeven vaste medewerkers en er zijn vier busjes in gebruik. Mallee is dan wel niet gevestigd in hartje centrum, ze hebben daar wel klanten. Vanaf 1 januari 2025 wordt het centrum van Den Haag een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Toch was dat niet de belangrijkste reden dat Mallee in 2021 een bedrijfsfiets aanschafte.
Parkeren op de stoep
“Het wordt steeds drukker in de stad. Met de auto is het lastig om op tijd je klanten te bereiken. En dan is het nog de vraag of je wel een parkeerplek kan vinden. Daarom besloot ik een fiets uit te proberen. Daarmee glip je overal tussendoor in het verkeer en je parkeert hem gewoon op de stoep. Ik kan er mijn gereedschappen in kwijt, een stofzuigertje, pakkingen en andere materialen. Alles wat je nodig hebt om onderhoud uit te voeren. Voor montage is het geen optie, je kan niet met een ketel achterop gaan fietsen, maar voor onderhoud mis ik niks”, zegt Mallee. En bij mooi weer is het heerlijk om lekker buiten en in beweging te zijn, vindt hij. Dat hij met zijn alternatieve vervoersmiddel bijdraagt aan een schonere stad, is mooi meegenomen.
Ik krijg heel veel reacties van voorbijgangers
Tot nu toe is hij nog de enige in het bedrijf die er gebruik van maakt. “De meesten willen er nog niet aan. Ik probeer ze wel te overtuigen, maar ze pakken toch liever de bus met airco op een zomerdag dan dat ze op de fiets stappen. Ze willen alles bij de hand hebben voor de klussen die ze uitvoeren. Daar komen steeds meer spullen bij kijken. Beugels voor rookgasafvoeren, boormachines, noem maar op. Maar zelf ga ik stug door, wel met name in de zomer.”
Elektrische bussen
Eén van de medewerkers van Mallee is zeventig jaar. De man kijkt wat meewarig naar de fiets van zijn baas. Mallee: “Vroeger ging hij door weer en wind op de bakfiets naar het werk. Dat moest toen wel. Tegen bruggen op trappen met zuurstofflessen achterop; dat was afzien. Hij ziet mij nu en denkt: We hadden toch vooruitgang? Van hem snap ik het dan wel, hoewel mijn elektrische tweewieler met gemak tegen bruggen op rijdt”, lacht Mallee.
De ondernemer beseft dat zijn bussen over een paar jaar de binnenstad niet meer in kunnen. “Tegen die tijd gaan we over op elektrische bussen. Hopelijk zijn die dan goedkoper en zijn er meer mogelijkheden om ze op te laden.”
Zero-emissie: bereid je voor
Vanaf 2025 komen er in veel steden in Nederland zero-emissiezones. Als je actief bent in deze binnensteden, bereid je dan hierop voor. Bekijk welke steden wanneer een zero-emissiezone invoeren, of je met je huidige bestelbussen deze zones nog in mag en maak een keuze of je wilt overstappen naar duurzaam vervoer.
Voor meer informatie: tnl.nu/info-ze-zones.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!