Sinds 14 februari is hij open: de nieuwe IJboulevard achter Amsterdam CS én de ingenieuze ‘drijvende’ fietsenstalling voor 4.000 fietsen. Homij Amsterdam tekende voor de technische installatie; Homij Networks regelde het datanetwerk en de camera-installaties.
De nieuwe IJboulevard creëert extra ruimte op een uniek plekje dichtbij het water in Amsterdam, speciaal voor voor voetgangers en fietsers. “Los van de bestaande drukte in dit gebied, wil de Gemeente Amsterdam deze locatie intensiever gaan benutten voor intochten en huldigingen”, aldus werkvoorbereider Coen Wassink.
“Daarnaast realiseert de gemeente zich maar al te goed, dat bij grote manifestaties – zoals Sail – opeens tienduizenden mensen extra gebruik maken van deze ‘verkeershub’. Om opstoppingen en ander ongemak te voorkomen, is er daarom bovenop de fietsenstalling een verblijfsgebied gerealiseerd van 6.000 m2.”
Twee hoofdentrees
Om de route naar de fietsenstalling zo makkelijk en transparant mogelijk te maken, zijn er twee hoofdentrees gerealiseerd en hebben beide entreezones in de fietsenstalling een extra hoog plafond gekregen. “De ondergrondse stalling is ontworpen als verlengstuk van de openbare ruimte. Alles is gericht op doorstroming, veiligheid, overzicht en gemak.”
Om de vijf meter is een camera geïnstalleerd. Elk fietsenrek telt nu 12 camera’s.
Van fel naar vriendelijk
Een andere uitdaging – waar werkvoorbereider Coen een mouw aan moest passen – was de intensiteit van de groene, en rode lampjes. “We merkten in de eerste fase dat deze wel erg fel waren voor het menselijk oog. Toen hebben we in overleg met de architect een alternatief gevonden en hebben we de laserlampjes uiteindelijk vervangen door traditionele lampjes die in plaats van op de grond, nu naar boven schijnen. Wel zo vriendelijk voor de gebruikers.”
Wayfinding
Om dit alles te realiseren is ‘Wayfinding’ geïmplementeerd. “Vergelijkbaar aan een autoparkeergarage ziet elke fietser met dit systeem meteen waar nog plek is en waar niet”, aldus Frank Nagtegaal, montageleider. “Om dit te registreren hebben we om de vijf meter een camera geïnstalleerd. Elk fietsenrek telt nu 12 camera’s. Je kunt je voorstellen dat deze frequentie voor een omvangrijke bekabeling heeft gezorgd. De bekabeling was zo omvangrijk dat dit alles buiten de bestaande kabelgoten gemonteerd moest worden. Hiervoor hebben we honderden beugels in het open plafond gerealiseerd om aparte kabelwegen te creëren.”
Transport
Een andere complicerende factor bij de werkzaamheden was het eigen transport. Wassink: “Omdat je hartje stad werkt en dicht bij het water, hadden we onze ‘hub’ aan de andere kant van het IJ gestationeerd. Vanaf een ponton werden onze materialen dus één keer per dag aangeleverd. Op deze manier hebben we de logistieke stromen beperkt voor de omgeving.”
Betrokken partijen: Gemeente Amsterdam, Van Hattum en Blankevoort, Volker Staal en Funderingen, Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, VerhoevenCS, Royal HaskoningDHV.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!