Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht: “Bijscholen en opschalen!”

De Makers van Morgen/Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht: “Bijscholen en opschalen!”

Werk aan de winkel voor de Makers van Morgen: vanaf 2026 moet elke woning bij vervanging van de cv-installatie een hybride warmtepomp krijgen, of een duurzaam alternatief zoals een elektrische warmtepomp of warmtenet-aansluiting. “We kunnen flink gaan bijscholen en opschalen!”

Het kabinet kondigt aan dat vanaf 2026 nieuwe duurzaamheidseisen worden gesteld aan de warmte-installatie. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zegt dat het tempo waarop huizen ‘groener’ moeten worden flink omhoog moet. “Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.” De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is blij met dit besluit: “De aankondiging van de minister geeft duidelijkheid. Woningeigenaren, huurders en verhuurders weten waar ze aan toe zijn. En dat geldt ook voor installateurs en fabrikanten. Wij gaan monteurs opleiden, de fabrikanten gaan de productie opvoeren.”

Remeha-directeur Arthur van Schayk zei namens de warmtepompfabrikanten dat hij en zijn collega’s het gaan waarmaken: “Als je ziet dat we nu ruim 400.000 cv-ketels per jaar produceren, dan moet het ook met hybride gaan lukken.” Ook Hugo de Jonge is ervan overtuigd dat het plan gaat slagen: “Installateurs zeggen: dat kunnen wij. Fabrikanten zeggen: dat kunnen wij. Dus gaan we het doen.”

Voorlopig nog met subsidie

Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet € 150 miljoen per jaar gereserveerd om woningeigenaren te ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering beschikbaar via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0% voor lage- en middeninkomens.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!