Ingenieuze techniek geeft Real Madrid ‘inklapbare’ grasmat

De Makers van Morgen/Ingenieuze techniek geeft Real Madrid ‘inklapbare’ grasmat

In de miljardenindustrie van het topvoetbal is niks te gek. Zelfs het gras krijgt de best denkbare zorg. De veld van het Bernabéu-stadion van Real Madrid verdwijnt straks dankzij ingenieuze installatietechniek in een hightech klimaatkas, 25 meter onder de grond!

Het Estadio Santiago Bernabéu van ‘De Koninklijke’ ondergaat sinds 2019 een ingrijpende renovatie. Die moet het stadion vanaf het seizoen 2023-2024 geschikt maken voor méér dan alleen voetbalwedstrijden met ruimte voor 85.000 toeschouwers: Bernabéu wordt een multifunctionele hotspot voor voetbal én andere grote evenementen. Zoals congressen en popconcerten, maar ook ATP-tennistoernooien en zelfs ijshockey- en NFL-wedstrijden.

Pitch removal system

Daarom ondergaat de voetbaltempel op dit moment een flinke renovatie, voor een bedrag van ongeveer € 500 miljoen. Voor dat geld krijgt het onder meer een uitschuifbaar dak en rondom gevels met een 360° beeldscherm. Zoals onze ‘Ziggo Dome’, maar dan groter en moderner. En last but not least: een state-of-the-art pitch removal system om de grasmat veilig te kunnen opbergen als er andere evenementen plaatsvinden.

Het idee van een verplaatsbare grasmat kennen we al wat langer. Dat hebben de Spanjaarden afgekeken van ‘ons’ multifunctionele Gelredome in Arnhem en van het stadion van Tottenham Hotspur in Londen. In Arnhem rolt de grasmat in 7 uur het stadion uit om plaats te maken voor andersoortige evenementen. Bij Tottenham Hotspur verdwijnt de 10.000 ton wegende natuurgrasmat-constructie in 25 minuten (video) in drie stroken onder de zuidtribune en komt er een NFL-(kunst)grasmat tevoorschijn.

Zin in een virtuele tour van dit systeem? Check onderstaande video.

De kelder in!

Voor Estadio Santiago Bernabéu schakelde de opdrachtgever de engineers van SENER in, specialisten in grootschalige projecten en constructies, die eerder voetbalstadions ontwikkelden in het Poolse Krakow en in Salvador de Bahia, Brazilië.

Het ‘heilige gras’ van Estadio Santiago Bernabéu verdwijnt straks in zes stroken in een 25 meter diepe kelder. Daar houden ingenieuze klimaatinstallaties het in topconditie.

Voor Madrid ontwikkelden ze een wel heel ingenieuze oplossing: ze schuiven de natuurgrasmat een diepe kelder in! In zes stroken verdwijnt het ‘heilige gras’ van de Madrilenen via een ingenieus proces met elektrische rollers en hydraulische liften onder de grond. Van onder de groene grasmat komt dan een voor NFL-wedstrijden geschikt kunstgrasveld tevoorschijn, dat voor andersoortige sporten en evenementen kan worden afgedekt met vaste vloerplaten. 

De klimaatkelder

Zo mogelijk nog indrukwekkender dan het complexe ‘opbergsysteem’ is het klimaatsysteem dat het gras onder de grond in topconditie houdt. In de 25 meter diepe opslagkelder liggen de velddelen met elk zo’n twee meter tussenruimte boven elkaar opgestapeld. Maairobots houden elk sprietje op exact de juiste lengte. Intussen zorgt het klimaatsysteem voor exact de juiste temperatuur en geeft een intelligente UV-lichtinstallatie de grasmat genoeg groeikracht. Verrijdbare sproei-installaties geven dat elke vierkante centimeter van de grasmat tijdig de juiste hoeveelheid (regen)water.

Perfecte ondergrond

Deze hyperintelligente ondergrondse ‘kweekkas’ die moet garanderen dat de goudhaantjes van Real Madrid altijd de perfecte ondergrond hebben om hun voetbaltechnische mirakels op te verrichten. Leuk om te weten toch, als jij vanaf 2023 zit te genieten van thuiswedstrijden van Real?

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!