Circulair moeilijk? Welnee! Ketelproducent Intergas neemt bijvoorbeeld sinds kort gebruikte cv-ketels terug in een Boomerang take back-pilot. Via geselecteerde installatiebedrijven gaan afgedankte systemen terug naar Intergas in Coevorden, waar ze worden ontmanteld voor ‘upcycling’.
Het project start met enkele aangesloten installatiebedrijven en zal volgend jaar opgeschaald worden, zegt duurzaamheidsmanager Jessica Steinhoff van Intergas-moederbedrijf Rheem. Installatiebedrijven kunnen oude Intergas-ketels in speciaal daarvoor bestemde kratten deponeren en krijgen hiervoor een klein bedrag terug.
Kratten naar Coevorden
Intergas haalt de volle kratten op en brengt ze naar Intergas in Coevorden, waar de ketels aan een speciale disassemblage-lijn zover mogelijk uit elkaar worden gehaald. Deze losse componenten worden vervolgens naar gespecialiseerde recyclingbedrijven gebracht, die er een zo zuiver mogelijk restproduct van maken.
“Vaak komen afgedankte ketels terecht bij ‘schrootboeren’ en worden daar door de shredder gehaald. Het is lastig om met zo’n proces zuivere reststromen te krijgen. Je zal altijd een paar procent vervuiling houden. Bij het proces zoals wij dat gaan invoeren, krijgen we veel zuiverder reststromen, die dan ook weer veel hoogwaardiger kunnen worden hergebruikt. ‘Upcyclen’ noemen we dat”, zegt Steinhoff.
Zelf ter hand nemen
Een van de kritiekpunten op het huidige inzamelsysteem via Stichting Open (aan wie de fabrikanten hun Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) hebben gedelegeerd) is dat de focus hiervan ligt op inzameling en laagwaardige recycling. Steinhoff: “Ik denk inderdaad dat wij het beter kunnen dan nu veelal gebeurt in Nederland.”
Losmaakbaarder
Het mooie aan inzameling zelf ter hand nemen, zegt Steinhoff, is dat Intergas precies weet hoe de eigen ketel in elkaar steekt en dus ook weet hoe die moet worden gedemonteerd. Daarnaast levert de disassemblagelijn informatie die weer kan worden gebruikt voor de fabricage. “Dat een specifiek onderdeel bijvoorbeeld iets losmaakbaarder kan worden geproduceerd”, zegt Steinhoff.
Ten slotte helpt de pilot ook bij het slim verdelen van werk over het jaar. De productie van ketels en warmtepompen is enigszins seizoensgebonden. Door in het laagseizoen te disassembleren, kunnen medewerkers bij Intergas aan het werk blijven en hoeven ze niet om te kijken naar een andere baan.
Revisie
Of Intergas ook gaat kijken naar refurbishment of revisie, waarbij oude onderdelen weer als nieuw worden gemaakt en opnieuw kunnen worden gebruikt, is op dit moment nog onduidelijk. “Daar gaan we nu niet op inzetten, maar misschien dat dit in de toekomst gaat gebeuren”, zegt Steinhoff.
(Bron: Installatie.nl)
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!