John Eggebeen (19) uit ‘s Gravenpolder is Nederlands kampioen Elektrotechniek: hij maakte de beste besturingskast en KNX-installatie. John doet bbl, volgt Technicus Engineering en werkt vier dagen bij TSG Industriële Automatisering. “Druk? Jawel, maar het is prachtig werk.”
Nederlands kampioen, had je dat verwacht?
“Nee, helemaal niet. Sommige deelnemers hadden al eens in de finale gestaan. ‘Zij hebben ervaring, dat wordt lastig’, dacht ik. Dus extra mooi dat ik heb gewonnen!”
Wat was de opdracht?
“We moesten allemaal een besturingskast voor een roldeurschakeling ontwerpen en installeren. In twee dagen, helemaal compleet. Denk aan goten, bedrading, buizen, eindschakelaars, de juiste maatvoering, een noodstop, een zoemertje die waarschuwt dat de deur naar beneden gaat, maar ook de KNX-installatie ontwerpen en programmeren. Verder werden we beoordeeld op organisatie en communicatie. Je moet je klant duidelijk kunnen uitleggen hoe de installatie werkt.”
Wat vind je zo leuk aan dit werk?
“Het is enorm veelzijdig, het verveelt nooit. Overal komt tegenwoordig elektrotechniek bij kijken, het is veel meer dan een stopcontact. Denk ook aan domotica, beveiliging. Zelf doe ik veel in automatisering en besturingstechniek, dat vind ik interessant. Misschien heb ik daarom wel gewonnen, haha.”
Je werkt én zit op school. Druk?
“Wat is druk? Ik doe het gewoon graag. Eén dag in de week naar school, vier dagen werken bij TSG Industriële Automatisering in Kapelle, vlakbij waar ik woon. Een fijn bedrijf waar ik heel veel kan leren. Daarnaast studeer ik nog Technicus Engineering bij Scalda, met als keuzedeel wiskunde-hbo. Elektro is veel rekenwerk, zeker de besturingstechniek. Wiskunde is daarvoor heel nuttig. En misschien ga ik straks nog deeltijd hbo doen.”
En nog naar de WorldSkills in Lyon, dit najaar?
“Jazeker! Ik mag Nederland vertegenwoordigen tussen 35 andere landen. Dat lijkt me superleuk en leerzaam. Al die andere technici ontmoeten, de trainingen die erbij horen. Nee, ik verwacht niet dat ik daar ook ga winnen. Ik moet dit er gewoon bij doen, maar sommige Aziatische deelnemers zijn nu al aan het trainen hiervoor. Daar kan ik niet tegenop, denk ik.”
Hoe kunnen we andere jongeren ook zo enthousiast maken voor het vak?
“We moeten ze goed laten zien hoe mooi én belangrijk elektro is. Zeker met het oog op duurzaamheid. Op mijn school komen veel jongeren meekijken. Dat vind ik heel goed. In de elektro ben je nooit uitgeleerd, je kan je altijd verder ontwikkelen. Ook dat is mooi.”
(Bron: Henk & Fred.)
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!