Journalist Wessel blijft doorvragen, ook als engineer

Wessel van Houdt (40) uit Den Haag werkte als freelance journalist voor onder meer AD. Toen een grote opdracht wegviel, ging hij bijklussen op een installatieproject. Wat bleek: met zijn ‘twee linkerhanden’ viel het wel mee! Nu, drie jaar later, werkt hij als field engineer bij Batenburg: “Ik wilde een grotemensenbaan, fulltime werken en pensioen opbouwen.”

Wat wilde je vroeger later worden?

“Journalist. Liefst in de sportjournalistiek. Na een studie HBO journalistiek ging ik als freelance journalist voor AD Groene Hart aan de slag. Drie dagen in de week zat ik er op de redactie, met daarnaast nog wat kleinere klanten. Het betaalde alleen veel te slecht. In die tijd waren we bezig met het kopen van een huis. Met het salaris dat ik verdiende, kon dat niet.”

Hoe kwam je uit bij techniek?

“Een vriend van me is freelance elektricien. Toen een grote klus bij mij wegviel, ben ik hem twee à drie dagen in de week gaan helpen. Ik dacht altijd dat ik twee linkerhanden had, maar dat bleek wel mee te vallen. Na afloop kreeg ik een fulltime contract aangeboden bij het bedrijf waarvoor we het project deden.”

Wessel van Houdt: “Ik dacht altijd dat ik twee linkerhanden had, maar dat bleek wel mee te vallen.”

Hoe bevalt het werken in de techniek?

“Goed! In het begin was het erg wennen: na een dag werken was ik echt kapot. Het is ook heel wat anders: van achter een bureau zitten naar fysiek aan de slag met werkschoenen aan. Onder allerlei omstandigheden, soms wel tot 50 meter hoogte in een hoogwerker! Maar er komt echt iets uit je handen. Je ziet concreet wat je maakt. Dat geeft voldoening. En dit is een job met toekomstperspectief.”

Hoe ging je omscholing?

“Ik ben gelijk de werkvloer op geschopt. Een ervaren monteur legde me van alles uit, waarna ik het gewoon ben gaan doen. Ze zagen dat ik mijn best deed en graag wilde. Natuurlijk maak je weleens fouten, maar er gaat ook heel veel goed. En door te doen word je vanzelf handiger en sneller. Later heb ik nog een paar elektra-cursussen gevolgd, zoals de NEN-3140. En ik heb zowel een hoogwerker- als heftruckcertificaat.”

Werk je nog bij het bedrijf waar je begon?

“Nee, ik heb twee jaar geleden een overstap gemaakt naar Batenburg. Hier doen ze wat grotere projecten, zoals laadpleinen, zonneparken en projecten voor distributiecentra en gemeentes. Ik ben in deze baan vooral druk met het trekken van leidingen, het installeren van componenten zoals stopcontacten, lampen en componenten, en het programmeren van installaties. En natuurlijk alles mooi afwerken.”

Zit je er op je plek?

“Zeker. Er is heel veel waardering. Ik denk ook altijd over alles mee. Dat vind ik een van de leukste aspecten van dit vak. Naast het maken van afspraken met de klant en het contact met de eindgebruikers. Ik kijk toch met een andere bril naar zaken. Ook ben ik nog steeds enorm nieuwsgierig. Ik vraag door, kom met creatieve oplossingen. Dat heeft me zeker gebracht waar ik nu sta.”

Wessel van Houdt: “Binnenkort ga ik een aantal cursussen volgen, over het programmeren van netwerksystemen.”

Wat vind je het allerleukste?

“De afwisseling. Ik maak ‘s ochtends een planning, maar ‘s middags kan dat weer heel anders zijn. Geen dag is hetzelfde. Ook kom ik door heel Nederland, van Groningen tot Zeeland en van Limburg tot Den Helder. Die afwisseling kan ik heel erg waarderen. Maar ook het voldane gevoel als je iets moois gemaakt hebt. En de leuke collega’s, de goede sfeer en het stukje vrijheid.”

En wat zijn je ambities?

“Ik heb uiteindelijk graag een functie waarbij ik binnen werk. Maar voor nu zit ik nog goed op mijn plek. Ik leer nog steeds best veel. Binnenkort ga ik een aantal cursussen volgen, over het programmeren van netwerksystemen. Ook is het salaris in de techniek niet verkeerd: als je een beetje je best doet, kun je er prima verdienen. Hoewel het gezellig hebben met collega’s veel belangrijker is, is dat met twee kleine kinderen thuis heel welkom.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!