Nauwelijks vijf jaar geleden stapten de broers Koen en Thomas Rozendom in de solar-markt. Binnen een paar jaar bouwden ze met Zonduurzaam een mooie club op. Begin 2024 kozen ze voor een strategische overname door het Duitse 1KOMMA5°. Koen, die aanbleef als algemeen directeur, blikt na een jaar terug: “Onze klus is nog niet klaar.”
Jullie stapten in 2019 doelgericht de zonnepanelenmarkt op. Wat was het idee?
“We wilden meer transparantie en gemak brengen in de sector. Klanten hadden op dat moment veel te maken met onduidelijke prijzen, lange wachttijden en ingewikkelde offerte-trajecten. Wij dachten: dat kan simpeler!”
Hoe?
“Door het simpel te maken, klantgericht. Met een hands-on aanpak zonder uitgebreide bezoeken of lastige vergelijkingen of ander gedoe. De complexiteit eruit: heldere prijzen en snel schakelen. Dat sloeg aan. Mensen waren tevreden dat ze snel een begrijpelijk aanbod kregen.”
Daarnaast denk ik dat we met een zekere bescheidenheid en vastberadenheid hebben gewerkt.
Koen Rozendom – oprichter Zonduurzaam, nu 1KOMMA5°
Zonduurzaam werd een groot succes in korte tijd. Wat was de truc?
“We zijn klein begonnen en hebben heel bewust het werkveld verkend voordat we opschaalden. In de eerste twee jaar hebben we ons vooral gericht op het goed leren kennen van de markt, de klanten en de techniek, en hebben we totaal gefocust op het leveren van kwaliteit, in werk én klantenservice.”
Wat was het effect?
“Dat gaf ons een sterke basis: klanten gingen ons aanbevelen! Daarnaast denk ik dat we met een zekere bescheidenheid en vastberadenheid hebben gewerkt: niet meteen honderd daken per maand willen, maar eerst gewoon goed werk leveren en iedere klant tevreden houden. Dat heeft enorm geholpen om zonder concessies verder te groeien.”
Waar zit die klantgerichtheid vooral in?
“Dat de klant zich gehoord en geholpen voelt. We willen niet zomaar een paneel op een dak zetten en vertrekken. De klant moet het gevoel hebben dat er aandacht is voor zijn situatie en vragen. Daarom hebben we een speciaal team dat continu contact houdt met de klant tijdens het hele proces, van installatie tot nazorg. Nog altijd, ook nu onder 1KOMMA5°.”
Wat ons aansprak, was hun visie op geïntegreerde oplossingen voor energiebeheer.
Koen Rozendom – oprichter Zonduurzaam, nu 1KOMMA5°
Mooi succesverhaal. Waarom dan toch de tent verkocht?
“Om meer impact te maken. Zij zochten voor hun internationale uitbreiding ook in Nederland een partner met een goed netwerk. Voor ons was de samenwerking met 1KOMMA5° een logische stap omdat we willen doorgroeien en nog slimmere energieoplossingen willen kunnen aanbieden. Wat ons aansprak, was hun visie op geïntegreerde oplossingen voor energiebeheer.”
Dat gaat flink verder dan alleen zonnepanelen…
“Precies! Waar we met Zonduurzaam vooral focusten op zonnepanelen, biedt 1KOMMA5° een breder palet, inclusief thuisbatterijen en warmtepompen, aangestuurd door een brein: onze Heartbeat AI. Dat geeft ons de kans om klanten volledig ontzorgde energieoplossingen te bieden. Ook kunnen we met hun dynamische software en tariefsystemen beter inspelen op energieverbruik, zodat klanten meer controle krijgen over hun energiekosten. Die stap past helemaal in onze ambitie om Nederland duurzamer te maken.”
Wat voegen die geïntegreerde systemen toe voor de klant?
“Met geïntegreerde systemen – zoals zonnepanelen, een thuisbatterij en slimme technologie – kan de klant energie opslaan en verbruiken wanneer het meest voordelig is. Met Heartbeat AI wordt energie ingekocht tegen lage tarieven, verkocht bij hoge prijzen, en worden apparaten zoals warmtepompen en laadpalen slim aangestuurd. Zo besparen klanten energie, verkleinen ze hun afhankelijkheid van het energienet, ontlasten ze het stroomnet en behalen ze financieel voordeel.”
Het draait allemaal erom de klant de middelen te geven om hun eigen verbruik te sturen en bewuster met energie om te gaan.
Koen Rozendom – oprichter Zonduurzaam, nu 1KOMMA5°
Precies waar de markt nu heen gaat, en waar iedereen op mikt.
“Inderdaad. De kunst is om die integratie zo goed en eenvoudig mogelijk te maken voor de gebruiker. 1KOMMA5° heeft daarvoor ingenieuze dingen ontwikkeld: slimme, overzichtelijke systemen, waar onze app een goed voorbeeld van is.”
Wat doet die?
“Die geeft klanten inzicht in hun energieverbruik en de energiekosten op basis van dynamische tarieven, zodat ze echt actief en volledig automatisch kunnen inspelen op de momenten dat energie duurder of goedkoper is. Het draait allemaal erom de klant de middelen te geven om hun eigen verbruik te sturen en bewuster met energie om te gaan.”
Welke uitdagingen zie je nu in de techniek- en installatiesector?
“Een groot knelpunt is het tekort aan goed opgeleid personeel, iets waar de hele sector last van heeft. Met de stijgende vraag naar zonnepanelen, warmtepompen en batterijen wordt het steeds moeilijker om genoeg ervaren monteurs en installateurs te vinden.”
Wat doen jullie om dat op te lossen?
“Wij zetten stevig in op samenwerking met opleiders en fabrikanten om ons personeel continu bij te scholen. We organiseren regelmatig trainingen over de nieuwste technologieën en veiligheidsnormen. Dat is cruciaal, want zonder vakmensen kunnen we de groeiende vraag in de markt niet bijbenen. We zien dat meer bedrijven deze weg inslaan, maar het is een blijvend aandachtspunt als we willen dat de energietransitie daadwerkelijk slaagt.”
De grootste uitdaging ligt in het toegankelijk maken van die slimme tech voor de massa.
Koen Rozendom – oprichter Zonduurzaam, nu 1KOMMA5°
Moeten de regels veranderen om de energietransitie te versnellen?
“Jazeker! De huidige regels remmen de vooruitgang. Vooral voor consumenten is het lastig om te navigeren door alle regels en subsidies. Er moet meer uniformiteit en helderheid komen, zodat het makkelijker wordt om duurzame keuzes te maken.”
Hoe zie jij de toekomst van duurzame energie in Nederland?
“Heel positief. Er gebeurt technologisch veel en de energietransitie kan een vlucht nemen. De grootste uitdaging ligt in het toegankelijk maken van die slimme tech voor de massa. Denk aan smart accu’s, energiebeheer en optimale integratie van zonne-energie. Zo’n HeartbeatAI en slimme apps helpen daarbij. Zo geven we klanten inzicht in en controle over hun energiegebruik.”
Koen en Thomas Rozendom
… startten Zonduurzaam in 2019. Wat begon als een bescheiden zonnepanelenbedrijf groeide in korte tijd uit tot een sterke speler. Vanuit hun gezamenlijke visie werkten de broers aan transparante, klantgerichte energieoplossingen voor particulieren, met als doel de toegang tot zonnepanelen eenvoudiger te maken. In 2023 verkochten ze Zonduurzaam aan het Duitse 1KOMMA5°, dat de Nederlandse markt verder wil ontwikkelen met slimme, geïntegreerde energieoplossingen. Koen blijft zich in zijn huidige rol inzetten voor het verduurzamen van Nederland, nu als leidinggevende van de Nederlandse tak van 1KOMMA5°.
Waar gaan jullie de markt mee verrassen de komende tijd?
“We gaan mensen in staat stellen om hun eigen energiebeheer in handen te nemen, met meer duurzaamheid, meer bewustwording én de juiste tools. Sinds oktober leveren we dynamische energiecontracten aan onze klanten met Heartbeat AI als onderdeel van ons software platform. Heartbeat AI houdt rekening met historische verbruikspatronen, voorspelt op basis daarvan de energiebehoefte voor thuisverbruik en regelt dat je de voordeligste stroom verbruikt, en hoe je eventuele overtollige energie zo gunstig mogelijk kunt inkopen en verkopen. Verder kunnen we curtailment toepassen (zonnepanelen ‘smoren’, red.) in de zomer indien noodzakelijk. Verder zullen we volgend jaar met ons dynamisch energiecontract ‘Dynamic Pulse’ naast day-ahead ook andere energiemarkten toe voegen om onze klanten altijd te kunnen voorzien van de voordeligste en de groenste energie.”
Waarom ben jij niet lekker gaan rentenieren, maar blijf je buffelen bij 1KOMMA5°?
“Omdat het heel goed voelt om daadwerkelijk bij te dragen aan een groenere toekomst. Dat gééft me energie. Elke pv-installatie en elke thuisbatterij is een stap richting een duurzamer Nederland. Dat motiveert enorm. Ik zie het dan ook niet alleen als werk, maar als een missie. Als je ziet hoeveel we als sector kunnen betekenen in de verduurzaming van Nederland, dan wil ik daar gewoon deel van uitmaken.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!