Een attractiepark met meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar gasloos maken, dat is niet niks. Toch is dat de ambitie van de Efteling: klimaatneutraal in 2030 en in 2032 zelfs klimaatpositief. Kuijpers helpt ze daarbij.
De Efteling maakt op sommige locaties gebruik van klassieke, gasgestookte cv-ketels en elektrische koelmachines die lokaal verwarmen en koelen. “Passend bij de klimaatambitie van de Efteling is ons gevraagd mee te denken over het terugbrengen van het gasverbruik”, vertellen Geert-Jan van Heugten en Ron Lemmen, energieconsultants bij Kuijpers. “We kozen voor collectieve verduurzaming van de gebouwen nabij de Aquanura-vijver, zoals Fata Morgana, het Fabulagebouw en het Efteling Theater. “Het betrof verschillende gebouwen van attracties en horeca. Dat is wat de Efteling kenmerkt: sommige gebouwen zijn tientallen jaren oud, andere zijn straks splinterview.”
Energienet langs de gebouwen
Kuijpers Ecopartners bedacht een systeem voor de Efteling waarbij gebouwleeftijd er niet toe doet voor duurzame koeling of verwarming. Dit resulteerde in een collectief laag-temperatuur WKO-systeem dat als een energienet of -ring ‘langs de gebouwen loopt’. “Elk gebouw (of gebouwcluster) krijgt hierbij zijn eigen warmtepomp die we aansluiten op die ring. Verwarming en koeling gebeurt met bodemenergie”, vatten Geert-Jan en Ron samen. “De kracht van het systeem: nieuwe gebouwen zijn eenvoudig aan de ring toe te voegen en eenmaal gekoppelde gebouwen kunnen van elkaars warmte en koude gebruik maken.”
Aquanura-vijver levert energie
Het water uit de Aquanura-vijver vervult hierin een bijzondere rol. Het waterspektakel wordt straks zonder gas geëxploiteerd en levert zelfs energie op. Dat zit zo: we winnen hier thermische energie uit oppervlaktewater (TEO). Om het bodem- energiesysteem thermisch in balans te houden, slaan we warmte uit Aquanura op in de zomer. En in geval van strenge vorst maakt Aquanura van dit systeem gebruik om ijsvrij te blijven en daarnaast koude te winnen voor de zomer.
De realisatie van het collectieve systeem nabij de Aquanura-vijver startte in 2021 met het boren van bronnen. De installaties zelf bouwt Kuijpers in eigen huis, op een frame. Ook het testen van het systeem gebeurt daar. “Dat scheelt werk in het park. We hoeven op locatie dan alleen nog maar het complete frame in de technische ruimten te plaatsen en aan te sluiten.”
Collega Noud Peters is als projecttechnicus bijna iedere dag voor de Efteling aan het werk. Hij vertelt: “Dit is zo’n bijzonder project om aan mee te mogen werken. Voor bezoekers blijft de betovering van de Efteling volledig in stand. Maar als wij in onze bedrijfskleding door het park lopen of ergens aan het werk zijn, zijn vooral kinderen heel nieuwsgierig. We leggen dan in begrijpelijke taal uit wat we aan het doen zijn.”
Duurzaam energiesysteem met WKO
Mark Jansen, manager technisch ontwerp bij de Efteling: “Voor de Efteling denk ik veel na over de kansen op het gebied van energie die bijdragen aan onze klimaatambities: klimaatneutraal in 2030 en streven naar klimaatpositief in 2032. Het terugbrengen van onze CO2-uitstoot is daarbij noodzakelijk. Eén van de dingen die hieraan bijdraagt is het verwarmen en koelen van gebouwen zonder gebruik van aardgas. Daarom is afgelopen jaar een duurzaam energiesysteem met een zogenaamde warmte-koude installatie (WKO) in gebruik genomen in het gebied Anderrijk. Hierdoor hebben we ons totale gasverbruik met ongeveer 20% teruggebracht. Het is enorm waardevol om dit samen met een goede partner zoals Kuijpers te doen.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!