‘Laadlantaarn’: legaal stroom aftappen bij lantaarnpaal

De Makers van Morgen/‘Laadlantaarn’: legaal stroom aftappen bij lantaarnpaal

De elektrische auto is hard onderweg om brandstofauto’s te verdringen. Daarvoor zijn in rap tempo meer openbare oplaadpunten nodig. Creatieve techneuten en handige makers ontwikkelen daarvoor iets slims: de ‘laadlantaarn’.

Volgens het CBS is het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland tussen 2020 en 2021 met maar liefst 63% gestegen tot 174.000 stuks. In 2030 moeten dat er zelfs 1,9 miljoen zijn. Al die EV’s hebben veel stroom nodig: als je er voor ’t gemak vanuit gaat dat een gemiddelde elektrische auto zo’n 1500 kWh per jaar verbruikt (15 kWh/100 km bij 10.000 km), tappen al die e-cars jaarlijks ruim honderd miljoen kWh. Dit zijn twee miljoen extra laadbeurten van 0 tot 100%, uitgaande van een EV met een 50 kWh accu.

Daardoor groeit de behoefte aan oplaadpunten enorm. In totaal zijn er circa 40.000 laadpalen bijgekomen sinds begin 2020 (bron CBS). Maar dat is nog lang niet genoeg: naar schatting zijn er in 2030 ongeveer 200.000 nodig. Dat stelt lokale overheden, planologen en wegbeheerders voor de vraag: hoe maken we zo veel oplaadpunten zónder de openbare ruimte te veranderen in een woud van palen en paaltjes?

Ook hier brengt slimme techniek de oplossing: met de ‘laadlantaarn’, een straatlantaarn annex laadpaal. Die combineert twee openbare elektra-installaties in één. Je ziet ze inmiddels in sommige nieuwbouwwijken bij openbare parkeerplaatsen of langs de stoep, zoals in de Arnhemse wijk Schuytgraaf, waar Allego inmiddels 150 dubbele oplaadpunten installeerde, in Renkum waar CityTec recent elegante lichtmetalen combi-lantaarns plaatste, en soortgelijke projecten in onder meer Den Haag en Eindhoven.

Ook in bestaande wijken zijn laadlantaarns mogelijk een prima optie. Mits de onderliggende infra daarvoor al geschikt is, of eenvoudig aanpasbaar. Shell-dochter Ubitricity plaatst ze zelfs al in de good old streets of London (zie foto). Toekomstmuziek? Wat goed is, komt snel. Dus let maar op: binnenkort sta jij ook legaal stroom te tappen van een lantaarnpaal. Met de groeten van die handige Makers!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!