Maakt deze techniek elektriciens straks overbodig?

Stel je voor: stroom die naar jouw apparaten stroomt zónder kabels of bedrading, maar draadloos – zoals wifi of Bluetooth. Sciencefiction? Niet helemaal.

In de VS heeft DARPA, de futuristische innovatieclub van het Amerikaanse leger, een record gevestigd: ze hebben met een laser ruim 800 watt aan stroom over een afstand van 8,6 kilometer verstuurd, meldt NewAtlas.

Het klinkt als magie, maar het is puur natuurkunde. Een krachtige laser schiet een onzichtbare lichtstraal naar een speciaal ontworpen ontvanger. Die vangt het licht op, zet het om in elektriciteit, en voilà: stroom uit het niets. Of nou ja, bijna dan.

Stroom beamen

DARPA werkt aan een toekomst waarin mobiele stroomvoorziening mogelijk wordt zonder kilometers kabel te hoeven uitrollen. Denk aan noodsituaties, militaire operaties of afgelegen gebieden waar geen infrastructuur is. De volgende stap? Stroom beamen over 200 kilometer – vanaf een drone, hoog in de lucht. Wie weet is de sky wel de limit?

Laten we niet te hard van stapel lopen. Want hoe indrukwekkend dit ook is, het blijft voorlopig bij pilots en demo’s. De laser werkt maar dertig seconden per keer, en van alle energie die erin gaat, komt slechts 20 procent daadwerkelijk aan. Ter vergelijking: met ouderwetse koperdraadjes ligt dat rendement vaak boven de 90 procent.

Laserstraal door je tuin?

En dan hebben we het nog niet eens over veiligheid, regelgeving en praktische toepasbaarheid in bijvoorbeeld bewoonde gebieden. Niemand zit te wachten op een laserstraal door de tuin.

Dus als elektricien hoef je voorlopig nog lang niet te vrezen voor je baan. Integendeel: naarmate onze samenleving steeds afhankelijker wordt van elektriciteit – denk aan elektrificering, laadpalen, warmtepompen en smart buildings – wordt jouw werk alleen maar belangrijker.

Kleur op kleur

En toch… een kleine mijmering mag best. Want dertig jaar geleden dachten we ook dat draadloos internet iets voor nerds was. Inmiddels zit wifi in elke koffiemok en fietslamp. Dus wie weet. Misschien pluggen we in 2055 wél ergens in op een straal energie uit de lucht. En ook dán zijn er veel vakmensen nodig die precies weten wat ze doen – ‘kleur op kleur’ – met hoog-, midden- en laagspanning, circuits en schakelingen – misschien wel meer dan ooit. En zo’n vakman/-vrouw? Die heet dan nog steeds elektricien.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!