Martin Kant van Hoppenbrouwers is tijdens het jaarlijkse ‘Dit is mbo Ambassadeursgala’ uitgeroepen tot ‘Beste Praktijkopleider’. Dit maakte onderwijsminister Robbert Dijkgraaf maandagavond 15 mei bekend in theater Orpheus in Apeldoorn. “Ik krijg er een brok van in mijn keel.”
De jury was onder de indruk van Martins visie op het vak en zijn betrokkenheid bij studenten: “Hij weet studenten te boeien met uitdagende leeropdrachten en vergeet nooit erkenning en waardering te geven.” Ook binnen de praktijkschool in Breda staat Martin Kant bekend om zijn humor en enthousiasme. Vorige maand werd hij door SBB al uitgeroepen tot ‘Beste Praktijkopleider’ in de sector Techniek en Gebouwde Omgeving.
Belangrijke rol door te inspireren
Zonder goede, praktisch opgeleide medewerkers zou Hoppenbrouwers niet kunnen bestaan, vindt HR-directeur Ellen Vermeer. “Daarom investeren we continue in ons opleidings- en ontwikkelingsprogramma en breiden we dat steeds verder uit. Onze praktijkbegeleiders hebben daarin een hele belangrijke rol door hun kennis op studenten over te brengen en hen te inspireren.”
Praktijkbegeleiders vervullen vaak een dubbelfunctie. Naast docent zijn ze ook gewoon de collega die in het technische vak werkzaam zijn. Ellen is blij met deze erkenning voor Martin en zijn kersverse eretitel ‘Beste Praktijkopleider van het jaar’. “Martin is een voorbeeld voor alle praktijkopleiders binnen en buiten onze sector. Door zijn passie voor het vak, Brabantse gezelligheid en toegankelijke houding stappen onze studenten makkelijk op hem af voor vragen of overleg. Dat zorgt ervoor dat de studenten elke week weer graag komen.”
Groeien naar vakkundige mensen
Martin zelf kan nauwelijks geloven de eretitel dit jaar te mogen dragen: “Ik krijg er een brok van in mijn keel. Het motiveert me enorm en ik wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de volgende generatie technici. Ik begeleid de studenten van begin tot eind en ben blij om ze in de tussentijd te zien groeien naar volwassen, vakkundige mensen.”
(Bekijk de bekendmaking en uitreiking van de award aan Martin Kant in de video.)
De verkiezing werd georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij vragen aandacht voor de 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders, omdat leren in de praktijk voor zo’n half miljoen mbo-studenten in ons land een onmisbaar deel is van hun opleiding.
Doorgroeimogelijkheden
Ook binnen Hoppenbrouwers is opleiden en ontwikkelen al jaren een belangrijke pijler. Door in te zetten op interne opleiding, stimuleren ze doorstroom van onderaf. Zo kunnen medewerkers vanaf een zo jong mogelijke leeftijd met het bedrijf meegroeien. Om meer jongeren te enthousiasmeren voor een baan in de techniek investeert Hoppenbrouwers in snuffelstages en in contact met scholen. Inmiddels heeft bijna elke vestiging een eigen praktijkschool waar BBL-leerlingen één avond per week onder begeleiding van ervaren collega’s hun kennis leren toepassen in de praktijk. De komende jaren wil het bedrijf groeien naar 40 vestigingen en 5.000 medewerkers, en de medewerkers daarmee ook veel interne ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden bieden.
Bron: Hoppenbrouwers.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!