Mbo’ers techniek verdienen meer dan hbo’ers

Mbo-studenten in de techniek verdienen anderhalf jaar na afronding van hun opleiding gemiddeld meer dan veel hbo’ers. Dat blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo, meldt dagblad De Telegraaf.

Werken op mbo-niveau betaalt met name goed in de techniek, logistiek en zorg. Zo krijg je in procestechniek bruto gemiddeld 21,81 euro per uur en bij verpleegkunde 20,13 euro. De gemiddelde afgestudeerde hbo’er verdiende de afgelopen jaren na 1,5 jaar tussen de 17 en 20 euro per uur, zo blijkt uit cijfers van het Research Centre for Education and the Labour Market.

Ook mbo-verzorgenden (17,48 euro), werknemers binnen bouw en wegen (17,04) en mensen binnen maritieme logistiek en techniek (16,56) krijgen een hoog salaris. Wie na het mbo de uiterlijke verzorging ingaat, verdient met 10,19 euro per uur het minst. Binnen de mode (10,70), dieren (10,91) en ruimtelijke vormgeving (11,31) word je eveneens relatief laag betaald.

Goede baankans in techniek

Als je een mbo-opleiding op niveau 3 volgt, zijn de kansen op werk in het vakgebied economie en administratie het beste. Kies je voor een opleiding op niveau 4, dan heb je een goede baankans in de techniek, bouw en procesindustrie, voedsel, natuur en leefomgeving.

Na een opleiding op niveau 3 in handel, ondernemerschap, transport en logistiek, zijn volgens de voorspellingen van het ROA de kansen op werk het minst goed. Dit zijn vakgebieden die door bijvoorbeeld de coronacrisis of de Brexit onder druk zijn komen te staan. Na een opleiding op niveau 4 zijn de minste baankansen te verwachten in de richtingen ICT, media en vormgeving.

Weinig vroegtijdige uitval

Ook als het gaat om uitstroom scoren technische studierichtingen opvallend positief. Terwijl het aantal voortijdig schoolverlaters volgens de Keuzegids tussen studiejaar 2020-2021 en 2021-2022 steeg van 24.385 naar 30.242 (waaronder ruim 25.000 mbo-studenten), stopten studenten van opleidingen als slimme technologie, (facilitaire) dienstverlening en medische techniek zelden eerder met hun opleiding. De uitval was het hoogst in de richtingen ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer (allen 11 procent van de studenten).

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!