“Met warmtepanelen bespaar je 25 tot 40% aan energie”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Met warmtepanelen bespaar je 25 tot 40% aan energie”

Hoe help je klanten in deze tijden aan betaalbare verwarming? Oud-profwielrenner Dirk Bellemakers van Greeniuz weet het wel: elektrische infrarood warmtepanelen. “Daarmee bespaar je 25 tot 40% energie, doordat je geen gas meer verbruikt voor je verwarming.”

Dirk Bellemakers (38) uit Eindhoven was ooit profwielrenner. Als knecht voor de Duitse topper André Greipel reed de Brabander onder meer de Ronde van Italië en de Ronde van Lombardije. Toen hoofdsponsor Belisol afhaakte, besloot ook Bellemakers te stoppen. In 2014 nam hij de Belisol-vestiging in Eindhoven over en werd hij ondernemer in aluminium en kunststof kozijnen.

Sinds 2018 verkoopt hij met zijn nieuwe bedrijf Greeniuz ook infrarood warmtepanelen, een energie-efficiënt alternatief voor de cv-ketel. Dat loopt goed: in 2022 heeft Bellemakers met inmiddels 18 monteurs in dienst zo’n 900 projecten gedaan. Komend jaar verwacht hij een verdubbeling, mede dankzij de sterk gestegen energieprijzen: “Vooral woningcorporaties gaan in toenemende mate om.”

Dirk, hoe werkt zo’n infrarood warmtepaneel?

“Infrarood warmtepanelen hangen aan het plafond en stralen in een hoek van 160 graden om zich heen energie uit. De infrarode straling die ze afgeven is ongevaarlijk voor mensen maar verwarmt alles waarmee die in aanraking komt – ook vloeren, muren en meubels. In dat laatste zit met name de energiewinst: al die objecten geven hun warmte terug aan de kamer. Dat is aanzienlijk efficiënter dan een centrale verwarming die alleen de lucht verwarmt. Een slimme thermostaat regelt de aansturing.”

Heb je dan geen cv of andere verwarming meer nodig?

“Onze panelen, die we in Eindhoven en omgeving laten maken, hebben we zo ontwikkeld dat ze inderdaad geschikt zijn als hoofdverwarming. In een gemiddelde woning verbruiken ze per jaar zo’n 3.000 kWh aan elektriciteit, maar je hebt voor je verwarming dus geen gas meer nodig. Consumenten besparen daardoor 25 tot 40% aan energie. Met een investering van gemiddeld € 6.000 per woning kan iedereen op basis van het eigen gasverbruik de terugverdientijd uitrekenen.”

Hoe komt het dat het rendement van infrarood panelen soms in twijfel wordt getrokken?

“Bij de warmteverliesberekening wordt soms geen rekening gehouden met het feit dat infrarood panelen nagloeien en dan nog steeds warmte afgeven. Het rendement lijkt dan lager dan het werkelijk is. Een nieuwe Europese norm maakt infraroodpanelen beter vergelijkbaar. Ze moeten minstens 40% stralingsrendement geven; onze panelen zitten boven de 70%.”

Zijn warmtepanelen geschikt voor elke woning?

“Ze zijn met name een uitkomst voor minder goed geïsoleerde huizen waar een warmtepomp en vloerverwarming te weinig rendement opleveren. Zulke woningen zijn er nog heel veel in Nederland. Voor heel grote ruimtes zijn warmtepanelen iets minder geschikt en ook in grotere, heel goed geïsoleerde moderne woningen zijn er betere alternatieven om te verwarmen.”

Hoe weet je of een warmtepaneel voor jouw huis geschikt is?

“Op onze site kunnen consumenten zelf een berekening maken. Je voert je postcode en huisnummer in, en wij maken een koppeling met de bouwkundige gegevens van de woning, waaronder bouwjaar en isolatiewaarde. Vervolgens kan de aanvrager per vertrek aangeven hoe groot dit is, wat de afmetingen van de ramen zijn en welk glas er is gebruikt. De app maakt een warmteverliesberekening én houdt rekening met de effectiviteit van de stralingswarmte van de keramische infrarood panelen, die ook nog warmte geven nadat ze zijn uitgeschakeld. De app geeft consumenten advies op maat, met onder meer het aantal panelen dat nodig is en het ideale vermogen per paneel. En: we streven ernaar om binnen vier weken te leveren.”

Hoe kunnen jullie advies op maat geven als huizen zo verschillend zijn?

“We hebben op basis van een driejarig onderzoek veel data verzameld, met steun van de overheid en in samenwerking met TU/e en verschillende woningbouwcoöperaties. Daarmee is een simulatiemodel ontwikkeld dat op basis van de eigenschappen van een woning en het verwachte energieverbruik het benodigde wattage berekent.”

Jullie maken die panelen in Nederland, zeg je. Is dat niet heel duur?

“Dat is een bewuste keuze omdat we hiermee de volledige controle houden over het productieproces. Tegelijk verlagen we onze CO2-footprint doordat we geen lange transportlijnen met bijvoorbeeld China hebben. Als je appels met appels vergelijkt, verdienen onze panelen zich snel terug ten opzichte van goedkopere alternatieven.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!