ULC Coronacrisis hulp gezondheidszorg

Mooie initiatieven ondersteunen de zorgsector tijdens de coronacrisis

Sinds de start van de coronacrisis is door veel partijen al heel wat werk verzet. Vrachtwagens reden af en aan om winkels te bevoorraden en ziekenhuizen probeerden zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote toestroom van patiënten. Ook de installatiebranche draagt op verschillende manieren bij aan de strijd tegen het virus.

Sinds het begin van de coronacrisis is er in ons land al door heel veel partijen behoorlijk wat werk verzet. Ziekenhuizen werden in opperste staat van paraatheid gebracht, terwijl het verzorgend personeel zich zo goed als mogelijk probeerde voor te bereiden op de extra toestroom van patiënten.

Tijdelijke aansluitingen

Al snel verschenen de eerste tijdelijke extra opvanglocaties; speciale tenten voor de snelle behandeling van coronapatiënten. Hoppenbrouwers Techniek was bij het Bernhovenziekenhuis in Uden verantwoordelijk voor de E-installaties in de tijdelijke triagetenten. Het bedrijf meldt op LinkedIn dat ‘medewerkers trots zijn om een steentje te mogen bijdragen aan de continuïteit van de zorg’.

Aan Omroep Brabant meldde Caroline Heijckmann, medisch coördinator van het ziekenhuis op 20 maart: ‘De eerste hulp is omgebouwd volgens het rampenplan. Er is nu een tent geplaatst, met 20 extra bedden. Hier kunnen we heel veel patiënten opvangen en in hoog tempo een diagnose stellen.’

Triagetent voor OLVG West

Ook in Amsterdam verrees eind maart een gigantische, solide tent op het terrein van OLVG West. De triagetent, inclusief CT-scanner, werd gebouwd door ULC Installatietechniek en haar partners. In alles was voorzien: verwarming, toiletten, riolering, water en elektra.

Aan het Parool vertelde Roos van Nieuwenhuizen, hoofd van het medisch crisisteam van het OLVG dat de triagetent uitstekend dienst doet als eerste filter voor de toestroom van met corona besmette mensen.

Alles moet kloppen

Ook in Schiedam werd naast het Franciscus Gasthuis & Vlietland een tijdelijke tent geplaatst. Unica meldt hierover: ‘Rondom de coronacrisis is de samenwerking met het ziekenhuis intensiever dan ooit, met het aansluiten van een triagetent en de ombouw van isolatie-afdelingen. Hiervoor moet ook alles achter de schermen technisch precies kloppen.’

‘Marco Ming en zijn team controleren onder meer de technische werking van alle elektra, toevoer- en afzuiginstallaties en oproepsystemen, het aanpassen van de luchtdruk en het regeltechnisch gereedmaken van een coronatestkamer.’

Medische contactdoosstroken

Ook op andere manieren biedt de installatiebranche ondersteuning. Zo levert Batenburg Mechatronica in een hoog tempo medische contactdoosstroken aan de medische sector. Hierdoor kunnen de nood-IC’s snel in gebruik worden genomen.

Mondkapjes naar de zorg

Maar liefst 325 mondkapjes had Van den Pol Elektrotechniek klaar liggen voor een medewerkerstraining over veiligheid. Maar na alle verhalen over het tekort aan mondkapjes in de zorg, besloot het bedrijf deze aan een lokale stichting te schenken die ze beter kon gebruiken.

Ook van andere installatiebedrijven is bekend dat ze materialen hebben afgestaan of ingezameld voor de zorg.

Oproep: deel mooie initiatieven!

Bent u lid van Techniek Nederland en heeft u zelf ook aan een mooi project gewerkt of een inzamelactie opgezet? Laat het ons weten! Mail naar technieknl@technieknederland.nl of tag ons op social media!

Openingsfoto: ULC Installatietechniek. 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!