Nederland wereldkampioen zonnepanelen; salderen blijft mogelijk

De Makers van Morgen/Nederland wereldkampioen zonnepanelen; salderen blijft mogelijk

Nederland is voor het eerst wereldkampioen zonnepanelen! Met 3,5 pv-panelen per inwoner blijven we Australië net voor. Inmiddels is ook duidelijk dat salderen (voorlopig) mogelijk blijft. “Dat maakt deskundig advies, opslag en optimalisatie van gebruik extra belangrijk.”

De koppositie van Nederland op het punt van zonnepanelen per hoofd van de bevolking komt met name door sterke groei in de particuliere én de zakelijke markt: die zijn sinds 2019 drie keer zo hard gegroeid. Afgelopen jaar nam het aantal zonnepanelen op woningdaken met 17% toe ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2024, samengesteld door Dutch New Energy Research (DNE Research). De vraag naar zonnepanelen groeide in het eerste halfjaar, maar daalde in de laatste maanden van 2023. DNE Research verwacht dat de krimp zonder aanvullend beleid en innovatie de komende drie jaar aanhoudt.

Salderingsregeling

De Eerste Kamer heeft afgelopen week het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnestroom af te bouwen, verworpen. De salderingsregeling wordt dus in ieder geval niet vanaf 2025 afgebouwd. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling was wat ons betreft logischer geweest. Maar consumenten en installateurs zijn vooral gebaat bij duidelijkheid. Die is er nu.” Voortzetting van de salderingsregeling leidt wel tot nog meer druk op het toch al overbelaste elektriciteitsnet. Terpstra: “Daardoor is de aanpak van de netcongestie nu urgenter dan ooit.”

Adviesrol installateurs belangrijker

Techniek Nederland vindt dat de overheid en de netbeheerders alles op alles moeten zetten om het net toekomstbestendig te maken. Terpstra: “We moeten het net verzwaren en uitbreiden. Maar er zijn ook andere manieren om netcongestie tegen te gaan. We ontlasten het net ook door per gebouw het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op het eigen verbruik én door zonnestroom slimmer te gebruiken.” 

De Nederlandse zonnestroom-installateurs, waarvan de meeste zijn aangesloten bij Techniek Nederland, spelen daarbij een hoofdrol. Terpstra: “Hun advies wordt de komende tijd alleen maar belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal inrichten en inzetten van de installatie en het gebruiken van de duurzame zonnestroom zodra deze beschikbaar is.”

Thuisbatterij

Ook thuisbatterijen kunnen helpen om méér opgewekte stroom zelf te verbruiken. Terpstra: “De overheid moet nu zowel de ontwikkeling als het gebruik van thuisbatterijen gaan stimuleren. Ook een energiemanagementsysteem in de woning helpt om meer zonnestroom zelf te verbruiken. Zo’n systeem zorgt ervoor dat apparatuur automatisch wordt ingeschakeld en de elektrische auto wordt opgeladen wanneer de zon schijnt.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!