Nieuwbouw-Merem-buitenzijde

Nieuwbouw Merem: “Mooi om te zien voor wie je het doet”

De Makers van Morgen/Nieuwbouw Merem: “Mooi om te zien voor wie je het doet”

Het werk was eigenlijk normaal. Maar het doel was bijzonder. Een schoolgebouw maken voor meervoudig gehandicapte kinderen, met daaraan vastgekoppeld een behandelcentrum en zwembad. Nieuwbouw Merem was weer zo’n project waar je als makers oprecht trots en blij van wordt.

Op de hoofdlocatie van zorginstelling Merem in Hilversum is de nieuwbouw gerealiseerd. Eén gebouw in een bosrijke omgeving, waarin Mytylschool De Kleine Prins als huurder inmiddels zijn intrek in heeft genomen. Naast de onderwijsruimten heeft de school ook een grootkeuken en gymzaal tot zijn beschikking.

Voor Merem zelf zijn in het gebouw onder andere behandel- en verzorgingsruimten voor kinderrevalidatie en een zwembad gerealiseerd. Het pand is in september opgeleverd en werd begin 2019 in gebruik genomen. Vanaf dat moment worden honderden kinderen met een meervoudige geestelijke en lichamelijke beperking in het pand behandeld en geschoold.

Wensen

Het project liep al sinds 2014. VolkerWessels-onderneming Boele & van Eesteren was de hoofdaannemer. HOMIJ had een UAV-contract voor de E- en W-installaties. ‘Formeel hadden wij dus geen ontwerpplicht. Maar naarmate het project vorderde werd ons steeds meer gevraagd om mee te denken’, zegt werkvoorbereider Florin Protiuc van HOMIJ.

Die inbreng bleek zeer welkom, want de gebruikers hadden veel eigen wensen. Protiuc: ‘Vooral de wensen van de school waren talrijk. Alle medewerkers van de school mochten meedenken, dus waren er veel én uiteenlopende meningen. Dit maakte het gecompliceerd, maar gelukkig hebben wij veel ervaring om dit soort wensen en verwachtingen goed te managen.’

HOMIJ’s montageleider Alex Broekhuizen ondervond ook genoeg uitdagingen tijdens het werk: ‘In zo’n project werk je met veel gespecialiseerde partijen samen. Dan is het belangrijk dat je elkaar zo goed en gedetailleerd mogelijk met de juiste informatie voedt. Daar moesten we samen heel alert op zijn. En hoewel wij gebruikerswensen inderdaad goed kunnen managen, komen er altijd nog wensen op het laatste moment. Gelukkig zijn we ook dit gewend en konden we alles naar tevredenheid invullen’, aldus Broekhuizen.

Techniek

Hoewel Protiuc en Broekhuizen beiden spreken over een relatief ‘normale’ installatie, zit er toch genoeg techniek in het gebouw. Het pand is voorzien van een Priva-gebouwbeheersysteem en heeft alle gebruikelijke installatietechnische voorzieningen.

Ongebruikelijk was het plaatsen van een eigen transformator op het perceel, dat op de nutsvoorziening van buiten is aangesloten. Het pand is verder voorzien van 2 warmtepompen op het dak en luchtafzuigunits per 4 klaslokalen met gevelroosters, om de verse boslucht van buiten maximaal te benutten. HOMIJ Duurzame Energie Concepten heeft zonnepanelen geplaatst en medewerkers van HOMIJ Networks hebben het datanetwerk geïnstalleerd.

project-dak

Kinderen

‘Wat dit project écht bijzonder maakte waren de vele wensen die speciaal op de kinderen waren gericht’, zegt Protiuc. ‘Bijvoorbeeld convectoren in plaats van radiatoren, zodat de kinderen zich niet kunnen bezeren. Kindveilige stopcontacten op hoogte, zodat de kinderen er niet met hun rolstoel tegenaan rijden. Tijdens de bouwperiode zijn de kinderen ook bij ons langs geweest en wij bij hen. Dan is het mooi om te zien voor wie je het doet.’

Bron: HomeMade november 2018.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!