“Ondernemer, leer de lessen van Schiphol”

De Makers van Morgen/Opinie/“Ondernemer, leer de lessen van Schiphol”

Begin mei was het één grote bak ellende op Schiphol. Gefrustreerde, oververmoeide en onderbetaalde bagagesjouwers grepen op de drukste dag sinds ‘corona’ hun kans en legden onze nationale trots plat. Een dikke middelvinger naar hun bazen – en een belangrijke les voor ondernemers!

Even leek Schiphol wereldnieuws. Alsof er geen oorlog in Oekraïne was. Gecancelde vluchten, reizigers die al op de vluchtstroken van de A4 werden gemaand rechtsomkeert naar huis te gaan. En luchtvaartmaatschappijen, bagage-afhandelaars en de Schiphol-directie die om het hardst riepen dat zij er zelf niets aan konden doen.

Het debacle van Schiphol is een schoolvoorbeeld van alles wat je als werkgever verkeerd kunt doen in de omgang met je medewerkers. De slavernij werd door Nederland in 1873 als bijna laatste land ter wereld afgeschaft, maar soms vraag je je af of dat nieuws onze nationale luchthaven wel heeft bereikt. Daar zijn nog steeds afhandelingsbedrijven die het normaal vinden laagopgeleide medewerkers superzwaar werk te laten doen voor een schamel bruto uurloon van 10 euro 86. Voor dat bedrag mag je dan met totaal verouderde apparatuur op je buik liggend in recordtempo honderden koffers uit een vliegtuig op een bagageband proberen te krijgen. Zolang je ’t volhoudt – want voor zulk slopend werk is lang niet iedereen fysiek en/of mentaal geschikt.

Beste Schiphol-directies, is het zo ingewikkeld? Ik heb altijd geleerd: Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. En, positief: behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. Met respect. Pers ze niet uit, betaal ze een net salaris, geef ze de juiste gereedschappen en hulpmiddelen. En geef ze de waardering die ze toekomt. Dat is voor iedereen fijner. Immers, als je betekenisvol werk doet, werk je gemotiveerder en houd je het langer vol. Maak ze duidelijk dat ze een essentiële bijdrage leveren aan de reizen van miljoenen anderen. Geef ze redelijke rusttijden en reiskostenvergoedingen. Allemaal zaken die normaal zouden moeten zijn, maar waaraan het schandalig vaak ontbreekt.

Ook in de installatiewereld heerst een enorm personeelstekort. Dat maakt het extra belangrijk om je als werkgever te onderscheiden door je bedrijfscultuur en omgang met je mensen. En ja, veruit het meeste gaat goed. Maar ook bij techniekbedrijven komen nog altijd situaties voor die rieken naar uitbuiting. Waar ‘een beetje uitknijpen’ nog altijd eerder komt dan ‘fair behandelen en goed belonen’.

Herkent u dit totaal niet? Gefeliciteerd, dan kost het u vast weinig moeite om mensen te vinden én te behouden. Moet u toegeven dat ook u vooral liever aan uw eigen marge denkt dan aan de werkomstandigheden en -beloning van uw mensen. Kijk dan goed naar het voorbeeld van Schiphol. In the long run is dat géén recept voor een gezond bedrijf.

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!