Ore Energy: gaat ijzer-luchtbatterij netcongestie oplossen?

Het Delftse Ore Energy heeft een ijzer-luchtbatterij ontwikkeld die 10 x goedkoper is dan bestaande batterijen én onafhankelijk van Chinese grondstoffen. Gaat deze startup, kanshebber voor de titel MT/Sprout Startup van het Jaar 2025, de netcongestie oplossen?

(Op de foto: Aytaç Yilmaz en Yaiza Gonzalez Garcia.)

De basis voor Ore Energy werd gelegd tijdens het promotieonderzoek van medeoprichter Aytaç Yilmaz aan de TU Delft. “Tijdens dat promotietraject stond energieopslag in een ijzer-luchtbatterij centraal”, vertelde Yilmaz eerder tegen Solar Magazine. “De techniek bestaat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, maar leidde toen niet tot een commercieel product. Ze werd ontwikkeld voor elektrische auto’s, en die waren er nog lang niet. Het was dus een kwestie van goede technologie, maar de verkeerde toepassing.”

Roesten en ontroesten

De timing lijkt nu beter. Het Nederlandse stroomnet raakt steeds verder overbelast en de vraag naar energieopslag groeit. Door die bestaande techniek te perfectioneren heeft Ore Energy de ijzer-luchtbatterij betaalbaar gemaakt.

Uit concurrentieoverwegingen wil Aytac niet precies zeggen hoe zij dat hebben gedaan. Dit is wel helder: in plaats van lithium zit in deze batterij ijzer, dat bij blootstelling aan zuurstof een specifiek soort roest vormt. Het systeem werkt met een ijzer-anode en een watergebaseerd elektrolyt. Bij het opladen van de batterij komt het ijzer onder stroom te staan, waarbij de roest weer wordt omgezet in ijzer. Vervolgens wordt dit weer blootgesteld aan zuurstof, waarna het roestproces opnieuw begint en er energie vrijkomt. En dat keer op keer, jarenlang.

10 keer goedkoper dan lithium-ion

Het grote voordeel ten opzichte van traditionele lithium-batterijen? De batterij is ongeveer tien keer goedkoper doordat er geen schaarse materialen zoals lithium, nikkel en kobalt nodig zijn. Bovendien zijn alle grondstoffen beschikbaar via Europese toeleveranciers, wat de afhankelijkheid van landen als China vermindert. De batterij kan tot 100 uur stroom opslaan – veel meer dan de gebruikelijke 8 uur bij lithiumbatterijen – en gaat zo’n 20 jaar mee.

Over Ore Energy:

Wat: IJzer-luchtbatterij voor langdurige energieopslag
Wie: Aytaç Yilmaz (35) en Yaiza Gonzalez Garcia (44)
Sinds: 2023
Funding: circa € 15 miljoen
Werknemers: circa 40
Website: www.oreenergy.com

 

Gigawattfabriek binnen vijf jaar

Ore Energy heeft grote ambities: “We willen in 2035 wereldleider zijn in duurzame langdurige energieopslag en fossiele back-upsystemen wereldwijd vervangen”, zegt Yilmaz. Om dit te bereiken heeft het bedrijf recent € 15 miljoen opgehaald bij onder andere Positron Ventures en het Duitse Sprin-D.

Een eigen fabriek staat hoog op de wensenlijst, het liefst in Nederland. Ironisch genoeg vormt het overbelaste stroomnet hier een mogelijke barrière. Desondanks moet er binnen vijf jaar een gigawattfabriek draaien waarmee Ore Energy uitgroeit tot een belangrijke Europese speler in energieopslag.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!