Peter Wagenmakers (Breman): “NetruimteScan geeft direct duidelijkheid”

Netcongestie? Installatiebedrijven dóen er wat aan! Zoals met de nieuwe NetruimteScan: die geeft klanten direct zicht op hun stroomverbruik en -contractcapaciteit en toont of je kunt besparen en/of uitbreiden. Peter Wagenmakers, energie- en verduurzamingsadviseur bij Breman Installatiegroep, werkt ermee en raadt ‘m aan!

Peter, wat was het probleem?

“Steeds vaker horen we: ‘We willen wel verduurzamen, maar weten niet of het kan.’ Vooral elektrificatie – denk aan warmtepompen of laadpalen – vraagt meer stroom, terwijl de netruimte beperkt is.”

Hoe hebben jullie de NetruimteScan ontdekt?

“Via BespaarSamen, een initiatief van onder andere Techniek Nederland. De tool was meteen relevant, want we kregen steeds meer vragen over netcapaciteit.”

Wat doet die NetruimteScan precies?

“Die analyseert het stroomverbruik op de hoofdmeter per kwartier over een jaar tijd. Zo zie je of je nog ruimte hebt binnen je huidige contract – of dat je over de grens gaat. Dat zegt veel over wat je nog kunt verduurzamen.”

Is-ie ingewikkeld in gebruik?

“Niet echt: met een machtiging vragen we de stroomverbruiksdata van de klant van het voorbije jaar op bij de netbeheerder. Die verwerken we in een rapport, inclusief mogelijke maatregelen. Voor 299 euro krijg je een compleet overzicht van je verbruik, je verbruikspieken en je netruimte.”

Wat kun je daar vervolgens mee doen?

“Twee dingen. Je ontdekt of er ruimte is voor elektrificatie. En je ziet waar je energie verliest. Als er ’s nachts bijvoorbeeld onverwacht veel stroom wordt verbruikt, zie je dat meteen.”

Heb je voorbeelden van wat je bent tegengekomen?

“Bij sommige panden was het energiecontract veel ruimer dan nodig. Dan is er ruimte voor bijvoorbeeld verduurzamen met warmtepompen. Bij anderen zaten ze er net overheen. Dan weet je dat je niks extra’s kunt doen zonder aanpassing.”

Wat vinden klanten van de scan?

“Heel positief. Netruimte is een groot vraagteken, en de scan geeft snel duidelijkheid. Het is een kleine investering vergeleken met de onzekerheid die het wegneemt.”

Zijn er ook verbeterpunten?

“Nauwelijks. De eerste keer was het een kwestie van twee keer klikken. Daarna liep de machtiging een paar keer wat stroef. Bleek dat er iets in het proces was gewijzigd. Maar als het goed is, is dat inmiddels opgelost.”

Wat levert zo’n scan uiteindelijk op?

“Inzicht, rust en vaak ook besparingen. We zien regelmatig een energiebesparing van 10% puur door instellingen te optimaliseren. Dan heb je die scan er meteen uit.”

Wat voor cijfer geef je de NetruimteScan?

“Een negen. Het is simpel, effectief en goed toepasbaar in adviestrajecten.”

Is de NetruimteScan ook geschikt voor mkb-bedrijven zoals een bakker of klein kantoor?

“Nog niet. De scan werkt vooralsnog alleen bij aansluitingen vanaf 3 x 80 ampère, dus voornamelijk in grotere utiliteitsgebouwen.”

Terwijl die scan ook voor kleine bedrijven heel nuttig gaat zijn toch?!

“Ja, absoluut. Steeds meer kleine ondernemers willen verduurzamen of overstappen op elektrische apparatuur. Dan is het belangrijk om te weten wat er technisch kan en kun je de betere keuzes maken. Wat mij betreft komt deze scan er straks ook voor kleinere aansluitingen.”

Wat moet er daarvoor veranderen?

“De regels. De data zijn er namelijk wél, ook nu al, maar die mogen nu nog niet automatisch via een machtiging worden opgevraagd zoals dat al wel mag bij 3 x 80A-aansluitingen. Zodra dat is versoepeld kun je als installateur ook kleine bedrijven en zelfs particulieren, uiteraard alleen met toestemming van de gebruiker, makkelijker inzicht geven in hun netruimte. Handig als je ze wilt adviseren over verduurzamen en elektrificeren. Met zo’n scan weet je meteen waar je staat.”

Gaan jullie hem standaard inzetten?

“Zeker. Vooral bij klanten die willen verduurzamen of besparen hoort dit er gewoon bij.”

Zou je het andere bedrijven aanraden?

“Ja. Zeker voor installatiebedrijven die klanten adviseren over verduurzaming. Je hebt een concreet verhaal richting klant en voorkomt verrassingen achteraf.”

Tot slot, een tip?

“Zorg dat je – aanvullend op de scan – ook het pand en het specifieke gebruik van de klant goed kent. De scan geeft data, maar je moet weten wat je ziet. Alleen dan kun je echt goed advies geven.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!