Batterijontwikkelaar SemperPower heeft eind vorige maand de grootste batterij van Nederland opgeleverd. Het nieuwe energieopslagsysteem Pollux in de haven van Vlissingen heeft een vermogen van 30 megawatt en een opslagcapaciteit van 68 megawattuur. En de ‘opslagrace’ is pas net begonnen!
Batterij Pollux staat in de zogeheten energiehub van Vlissingen. Een plek waar nu en straks veel windenergie van zee aan land komt, een waterstoffabriek wordt gebouwd en netbeheerder Stedin een grote netaansluiting heeft. Een ideale plek om veel groene stroom op te slaan.
Te veel of te weinig groene stroom
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen als zon en wind komt. Dat brengt diverse problemen met zich mee. Aangezien wind en zon onvoorspelbaar zijn, moeten we groene stroom opslaan voor momenten dat het donker en windstil is. Die periodes worden aangeduid met het Duitse woord ‘Dunkelflaute’, een combinatie van ‘Dunkelheit’ (duisternis) en ‘Flaute’ (weinig wind). Op zonnige en winderige dagen produceren zonnepanelen en windturbines juist meer groene stroom dan het elektriciteitsnet aankan. Dat zorgt voor overschotten en onbalans op het net. Dan worden wind- en zonneparken zelfs stilgelegd. Nu al kampt een groot deel van Nederland met dit soort netcongestie.
Essent bepaalt inzet
De batterijsystemen van SemperPower kunnen beide problemen oplossen. Ze kunnen zowel de balans op het net bewaken als groene stroom opslaan en leveren op momenten dat die het hardste nodig is. Daarmee valt zelfs geld te verdienen op de elektriciteitsmarkt. “Hoe Pollux precies wordt ingezet bepaalt de gebruiker, in dit geval Essent”, zegt woordvoerder David Verweij van SemperPower. Het bedrijf is marktleider in het ontwikkelen, financieren en exploiteren van energieopslagsystemen.
1,4 gigawatt aan batterijen
Pollux werd gebouwd door het Nederlandse bedrijf Alfen, dat modulaire batterijsystemen levert voor zon- en windparken. Zo’n systeem kan makkelijk uitgebreid worden door meer rekken met batterijopslag toe te voegen. Het energieopslagsysteem werd eind december opgeleverd. Een maand eerder leverde SemperPower project Castor op. Dat was met een vermogen van 30 megawatt en een capaciteit van 63 megawattuur op dat moment de grootste batterij van Nederland. Die werd geleverd door Rolls-Royce. In totaal wil SemperPower voor 1,4 gigawatt aan batterijsystemen bouwen.
Dronter Energie Opslag
Heel lang zullen Castor en Pollux niet de grootste batterijen van Nederland blijven. Op een terrein van 6 hectare in Flevoland wil Dronter Energie Opslag (DEO) een nog groter systeem bouwen met een totaal vermogen van 180 megawatt. In het nieuwe bestemmingsplan dat hiervoor wordt opgesteld is zelfs ruimte gevraagd voor een vermogen tot 200 megawatt en opslagcapaciteit van 1.600 megawattuur. De batterij kan straks de stroom van acht windparken van Windplan Groen en een aantal zonneparken in de buurt opslaan en is verbonden met het hoogspanningsnet. “We zijn de plannen nog aan het uitwerken, dus hebben we in het bestemmingsplan een bepaalde bandbreedte aangevraagd. Voor de eerste fase van 90 megawatt hopen we dit jaar grote stappen te kunnen zetten en alle vergunningen te krijgen”, zegt woordvoerder Matthijs Oppenhuizen van DEO. DEO werkt in het project samen met netbeheerders Liander en Tennet om pieken en dalen op het elektriciteitsnet op te vangen.
Leopard nog groter
Maar het kan nog groter. In het Groningse Delfzijl wil ontwikkelaar GIGA Storage een batterij met een vermogen van 300 megawatt en een opslagcapaciteit van 1.200 megawattuur bouwen op het terrein van de failliete aluminiumsmelter Aldel: de Leopard. Die kan onder meer de groene stroom van de offshore windparken en zonneparken in de regio opslaan. Het bedrijf had voor Eneco al een grote batterij gebouwd bij het testcentrum van de Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad: de Buffalo. Die heeft een vermogen van 25 megawatt en 48 megawattuur aan opslagcapaciteit en was in 2022 nog het grootste batterijproject van Nederland. De nieuwe Leopard wordt dus meer dan tien keer zo groot en zal op zijn vroegst in 2025 klaar zijn.
(Bron: Change.Inc)
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!