Nathan Group Ridderkerk

“Portiekwoningen gasloos met slimme stapelmodules”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Portiekwoningen gasloos met slimme stapelmodules”

Hoe maak je oude, slecht geïsoleerde portiekwoningen toch op een betaalbare manier gasloos? Jurgen van Gorp van Nathan Group ontwikkelde samen met opdrachtgever Era Contour en Knol Installatietechniek een stapelbare plug&play oplossing. Slim!

Fotografie: Lagro Fotografie.

Wat maakt juist portiekwoningen lastig klaar te stomen voor 2050?

Jurgen van Gorp, senior sales advisor bij Nathan Group: “Je zit vooral met het probleem dat er ín de woningen geen ruimte is voor het plaatsen van energiebesparende techniek. Buiten de woning plaatsen middels een schacht of montage aan de wand is ook geen optie vanwege de hoge kosten. En verder wil je de overlast voor de bewoners zo veel mogelijk beperken.”

Wat hebben jullie daarop bedacht?

“Wij zagen de oplossing in het aanpassen van een bestaande prefab en plug&play energiemodule die een warmtepomp, buffervat, wtw-unit en een omvormer voor PV combineert. Deze module heeft zich qua werking al bewezen en is volledig gecertificeerd. De enige beperking was dat hij is ontwikkeld voor grondgebonden woningen en niet voor etagebouw.”

Hoe hebben jullie dit opgelost?

“Uiteindelijk hebben we samen met onze bouwkundig ingenieur, Era Contour en Knol Installatietechniek de oplossing bedacht om de units stapelbaar te maken, tot maximaal vier op elkaar.”

Wat brengt dit voor voordelen?

Ramon Kuik, mede-eigenaar van Knol Installatietechniek: “Het lost alle eerder geschetste problemen op. Door de techniek buiten de woning te plaatsen, heb je binnen nauwelijks extra ruimte nodig. Verder worden de modules volledig prefab, plug&play aangeleverd en is aansluiten relatief snel gebeurd. Vaak hoef je alleen de bestaande radiatoren te vervangen door LTV-radiatoren (LTV: lage temperatuur verwarming). Zo hebben de bewoners weinig last van de werkzaamheden. Door de buitendelen op een uitschuifbaar mechanisme te plaatsen, is ook het onderhoud in de toekomst eenvoudig uit te voeren.”

Slim. Is het al toegepast?

Ramon Kuik: “Jazeker. Pasgeleden zijn hiermee in een project van Era Contour in Ridderkerk 48 woningen ‘nul op de meter’ gemaakt. Wij hebben het installatiewerk gedaan; dat kon hiermee echt razendsnel, met drie units per dag. De woningen beschikken natuurlijk niet over de kwaliteiten van nieuwbouw. Maar in het kader van duurzaamheid, comfort en betaalbaar wonen is het wel érg prettig dat zij op deze manier nog vele jaren prima zijn te gebruiken.”

Jurgen van Gorp ziet grote kansen voor deze uitvinding: “Nederland staat vol met portiekwoningen uit de jaren vijftig en zestig. Om in 2050 daadwerkelijk gasloos te zijn, moet er nog enorm veel gebeuren. Dit is een oplossing waarmee meters zijn te maken. Ik vermoed dan ook dat het niet bij dit project zal blijven. Op naar de volgende!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!