Rotterdam heeft er een unieke attractie bij: een ‘surfbad’ in hartje stad. Door dit openlucht-golfslagbad trekt elke 10 seconden een stevige golf, powered by slimme engineers en knappe installateurs.
RiF010 is de toepasselijke naam van de nieuwe surfspot in de Rotterdamse binnenstad. Het bassin is 130 meter lang en 21 meter breed. Bouwbedrijf Mobilis TBI legde begin mei de laatste hand aan de attractie in de Steigersgracht tussen de Markthal Rotterdam en de Koopgoot. Het vullen met water is inmiddels begonnen; de officiële opening is eind juni en op 6 juli is er ter opening een eerste internationale surfwedstrijd.
Wavepool
De diepe zijde van de wavepool, de kant waar de golfmachines staan, ligt aan de Grote Markt. Verantwoordelijk voor de golfinstallatie is Hellebrekers uit Nunspeet. Erik Keyl is bedrijfsleider bij dit technisch installatiebedrijf, dat onder meer specialist is in zwembadinstallaties. RiF010 is een nieuw meesterwerkje, dat vanaf de opening wereldwijd aandacht zal trekken.
“Het project in het centrum van de havenstad is uniek”, vertelt Keyl. “Het is de eerste stadssurfpool zonder mechanische delen ín het water. De golven die wij maken voor RiF010 worden mechanisch opgewekt in de golfinstallatie die staat opgesteld in de 5,5 meter hoge technische ruimte aan het begin van het bassin. Van daaruit worden golven opgewekt tot 1,5 meter hoog.”
Kunstmatige riffen
De golven rollen vanaf de Grote Markt richting de Wezenbrug waar ze stranden op het kiezelstrand. De drie door Mobilis aangebrachte kunstmatige riffen op de bodem van de betonnen bak breken de watervloed waardoor de golven ontstaan. Het bassin loopt van een diepe zijde van 2,7 m naar een ondiepe zijde en loopt uiteindelijk af in een kiezelstrand. Aan het einde van de wavepool ontstaat een lagere golf die voor beginners toegankelijk is.
140.000 m3 water per uur
De installatie om de golven te produceren is door Hellebrekers speciaal ontwikkeld voor dit project. Keyl: “De golfinstallatie in de technische ruimte bestaat uit 8 luchtkamers die door het weghalen van de druk het water in de erachter gelegen golfkamer als het ware opzuigen. In totaal kunnen de luchtkamers per uur 140.000 m3 water per uur aanzuigen.
Diezelfde hoeveelheid wordt met grote ventilatoren terug het bassin ingeblazen. Dat gebeurt met 8 luchtkamers die worden aangedreven door 8 motoren van elk 132 kW. De luchtkamers samen hebben een capaciteit van 360.000 m3 lucht per uur. In cycli van 10 seconden stuwen we met deze lucht 180 m3 water het bassin in. Dat zijn bijna 10 duizend golven per dag.”
Onderhoudsvriendelijk en altijd open
Het grote voordeel van de seperaat van het bassin opgestelde golfinstallatie is volgens Keyl dat bij een defect of bij onderhoud de surfpool niet gesloten hoeft te worden. “Dat is bij de schotten die normaalgesproken worden gebruikt om de golven te maken wél het geval. Hier in Rotterdam zetten we de betreffende luchtkamer en/of motor eenvoudigweg stil. Die kunnen dan worden vervangen of gerepareerd. Dat betekent een gegarandeerde bedrijfszekerheid, want het weghalen van één luchtkamer heeft nauwelijks negatieve invloed op de hoogte van de golven die we kunnen produceren.”
Geen geluidsoverlast
Bij het maken van de plannen, die al startten in 2014, stuitte RiF010 op veel verzet in de buurt. Hoeveel lawaai zou dit watergeweld wel niet veroorzaken? Maar ook voor hoeveel (geluids)overlast zou de bouw van deze attractie zorgen in het hartje van Rotterdam? Voor wat betreft het geluid van de installaties kan Keyl de bewoners en bezoekers van de Koopgoot geruststellen. “Omdat we buiten aan de gevel van de 5 m hoge technische ruimte niet meer geluid mogen produceren dan 67 dB(A) gaat de lucht die wij produceren door speciale geluiddempers, zogenoemde coulissendempers. De omwonenden zullen dus geen last hebben van geluidsoverlast.”
Filterinstallatie
Om het bassin te vullen wordt water gebruikt uit de Rotte. Dat water gaat eerst door de filterinstallatie die door een gesloten filtersysteem (trommelfilter) 600 m3 water per uur kan reinigen voordat het in de betonnen bak wordt toegevoerd. Keyl wil nog iets bijzonders kwijt: “Omdat er op de bouwplaats nul ruimte was om de installaties te bouwen, zijn alle installaties bij ons in de fabriek gebouwd. Hier in Rotterdam hoefden we de installaties nog slechts aan te sluiten.”
Bouwen in een drukke binnenstad
Dat was geen luxe, want ter plekke was nauwelijks manoeuvreerruimte. Alle installaties en materialen voor de bouw en installatie moesten just-in-time worden aangevoerd en direct verwerkt. Daarnaast moest tijdens de bouw nadrukkelijk rekening worden gehouden met de omwonenden. Gebruikers in de directe omgeving, zoals schoolgaande kinderen, marktbezoekers en kerkgangers in het direct aan het bassin gelegen klooster mochten zo min mogelijk last hebben van bouwgeluid.
Oude bomen en huizen
En dat waren niet de enige ‘uitdagingen’. Bij het slaan van de damwanden moesten de oude bomen worden ontzien en de funderingspalen die tot 8 m diep de grond insteken moesten scheef (in jargon: schoor) in de grond worden geslagen zodat ze niet tegen de bestaande palen van de oude kademuur aankomen. De hele betonnen bak is zo gemaakt dat hij volledig vrij ligt van de oude kademuren van de Steigergracht. Het water kan langs de bak ook nog gewoon verder stromen door de gracht. Er kan zelfs nog een bootje varen. Mede omdat de woningen soms op minder dan 7 meter van het bassin staan, moest de bouwer tijdens de bouw voortdurend monitoren of er geen ongewenste verzakkingen optraden. Maar alles lijkt gelukt. De bouw is in minder dan een jaar voltooid en binnenkort is Rotterdam een nieuwe toeristische trekpleister rijker.
(Bron: E&W Installatietechniek.)
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!