Rik studeerde retail maar koos E-installatietechniek

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Rik studeerde retail maar koos E-installatietechniek

Rik Stienissen (23) had zijn mbo-diploma Manager Retail op zak en was vastbesloten te gaan werken. Tot Corona kwam: toen gooide de Lathumer het roer om en koos voor installatietechniek. “Iets moois maken met licht en draadjes…”

Je hebt een bijzondere carrièreswitch gemaakt?

“Dat kun je wel zeggen. Ik was afgestudeerd aan het mbo en wilde in de retail aan het werk. Plotseling was er door corona minder werk. Ik ben toen als een soort klusjesman twee jaar gaan werken op een vakantiepark van Europarcs. Daar kwam ik in aanraking met het vak techniek.”

En dat beviel?

“Ik maakte deel uit van de technische dienst en werd geholpen door een elektricien, die me alles uitlegde. Ik vond het werken met mijn handen geweldig. Na twee jaar besloot ik dat ik daarin verder wilde. Ik heb me bij IW Achterhoek-Rivierenland gemeld en die hebben me verder geholpen.”

Je bent weer de schoolbankjes ingegaan?

“Dat viel in het begin niet mee. Na twee jaar werken, ben je het leren verleerd. Maar al snel had ik de draad weer te pakken. Ik ben de BBL-opleiding Eerste Monteur Elektronische Installaties in de gebouwde omgeving gaan doen. Het eerste half jaar versneld en nu heb ik nog twee jaar te gaan om niveau 2 en 3 te halen. Ik werk vier dagen bij installatiebedrijf Pola in Zevenaar en ga één dag in de week naar het Graafschap College in Doetinchem. Daarnaast word ik heel goed begeleid bij IW, waar ik praktijklessen volg.”

Waarom koos je voor E?

“Dat knoeien met water vond ik tijdens mijn werk op het vakantiepark maar niks, maar iets moois maken met licht en draadjes… dat geeft toch een ander gevoel.”

Waar leer je het meest? In de praktijk of op school?

“Het is de combinatie. Wat ik in de boekjes leer, mag ik in de praktijk uitproberen. Dat maakt het leuk.”

Wat zou er beter kunnen qua opleiding?

“Kleinere klassen. Het eerste, versnelde, half jaar zaten er vijf leerlingen in de klas. Nu bijna dertig. Dat is soms best lastig.”

Hoe maken we techniek aantrekkelijker voor de jeugd?

“Nog meer open dagen organiseren en klassen uitnodigen bij bedrijven en IW. Laat kinderen echt zien hoe leuk techniek is. Geef ze gereedschap in de handen voor het gevoel…”

Wat is jouw stip op de horizon?

“Ik zit in een branche die zich snel ontwikkelt. Ik zal waarschijnlijk na mijn opleiding blijven leren en wellicht in de toekomst een eigen bedrijf beginnen. We zullen het zien…”

(Dit artikel kun je ook lezen in Henk & Fred Magazine – dank Sjoerd Geurts en collega’s!) 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!