SHARE virtueel bouwen buitenkant

SHARE: een generale repetitie in virtueel bouwen

Elke voorstelling kent een generale repetitie voorafgaand aan de première. Een dergelijk concept is ook onmisbaar voor een gebouw dat voor decennia wordt neergezet. En dat is precies wat HOMIJ doet met virtueel bouwen. Op Park 20|20 realiseerde het SHARE. In dit gebouw zijn alle installaties demontabel én remontabel, mede dankzij BIM.

Park 20|20 in de Haarlemmermeer is wereldwijd de eerste fullservice cradle-to-cradle geoptimaliseerde werkomgeving. Het park combineert op een innovatieve wijze duurzame ontwerpen en een optimaal ecologische aanpak met een grensverleggende blik op zakendoen. Centraal staat hierbij het menselijk welzijn.

Door IBB Kondor is – in opdracht van Delta Projectontwikkeling – SHARE gerealiseerd: een volledig circulair multi-tenant gebouw. HOMIJ realiseerde alle gebouwgebonden installaties, terwijl Dubotechniek de warmte- en koudeopslagunits aansloot op de bestaande ringleiding.

Het bijzondere uiterlijk van het gebouw wordt nog versterkt door in het glas geïntegreerde zonnepanelen. De kwaliteit van het gebouw is beloond met certificering volgens Breeam Excellent en Well Gold.

 

SHARE: volledig circulair

De installaties van SHARE zijn compleet demontabel en remontabel. ‘We zouden alles uit elkaar kunnen halen en op een andere plek precies hetzelfde opnieuw kunnen opbouwen, zonder iets weg te hoeven gooien’, vertelt projectmanager Bayram Kirbiz.

‘We hebben vaker modulair gebouwd, maar dit is de eerste keer dat we volledige circulariteit hebben bereikt. Zonder meerkosten.’ Kirbiz noemt de mindset als belangrijkste sleutel om dit te doen.

‘Hoe maak ik dit zodat het remontabel is?’, is de hoofdvraag bij elk onderdeel van het systeem. De instructie richting monteurs was dat alles precies zo moest als in de digitale modellen, zelfs wanneer hun kennis en ervaring op een bepaald punt misschien tot een andere keuze geleid zou hebben. Kirbiz: ‘Het volgen van de plannen was de enige manier om de circulariteit te garanderen, dus daar stonden we echt op.’

 

3D-voorbeeld

Bij een project van deze complexiteit is het handig om eerst te oefenen; als het ware een generale repetitie te houden, voordat de echte bouw plaatsvindt. Dat doet HOMIJ met virtueel bouwen.

‘IBB Kondor en wij hebben het hele pand plus de installaties in BIM uitgewerkt en eerst virtueel gebouwd’, legt Kirbiz uit. ‘Daarmee kun je in elke fase van de bouw zien welke installaties op welk moment aangelegd moesten worden. Neem bijvoorbeeld de staalskeletbouw. Op het moment dat die stond, kon de monteur daar de iPad naast houden, de installaties aanzetten en zo precies zien wat er gemaakt moest worden en er van alle kanten naar kijken. Heel anders dus dan tekeningen van bovenaf.’

SHARE virtueel bouwen Binnenzijde

Alle onderdelen zijn los aan of uit te zetten: bijvoorbeeld alleen de luchtkanalen, of de leidingen. Dit model werd bij de dagelijkse besprekingen ook gebruikt om steeds de digitale bouw te vergelijken met de werkelijke bouw.’

Door deze bouwwijze kon SHARE in juli 2020 volgens plan worden opgeleverd aan een tevreden opdrachtgever.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!