“SKADI HT-warmtepomp helpt ook oudere wijken van ’t gas”

Nederland moet van het aardgas af? De technieksector levert de slimme innovaties die daarvoor nodig zijn. Zoals de SKADI van de uitvinders van Linthorst Techniek in Apeldoorn: deze zuinige hoog-temperatuur (HT-)warmtepomp helpt ook oudere woningen van ’t gas af.

Familiebedrijf Linthorst Techniek in Apeldoorn is installatiebedrijf én product­ontwikkelaar. Oprichter Henk Linthorst installeerde tijdens de oliecrisis in de jaren tachtig van de vorige eeuw al warmtepompen met bodemsystemen; ook zijn kantoor had een warmtepomp en op het dak een windmolen en zonnecollectoren. De tweede generatie zet die lijn door, met inmiddels 450 medewerkers en een actieve innovatieafdeling. R&D-directeur Gijs Linthorst: “Wij ontwikkelen en produceren ook zelf slimme concepten voor eindgebruikers. Daar investeren we jaarlijks honderdduizenden euro’s in. En dat geeft ons een unieke positie.”

Met deze collectieve SKADI kunnen we ook oudere woonwijken versneld van het gas halen.

In heel Nederland moeten gemeenten de komende jaren aan de slag met het aardgasvrij maken van wijken – tot 2050 maar liefst 8 miljoen bestaande woningen. In veel gevallen gaan lokale warmtenetten voor de verwarming zorgen. Daarmee zijn warmtepompen zoals de collectieve SKADI een gigantische groeimarkt.

Verwarmen zonder veel aanpassingen

Met de SKADI heeft Linthorst een sterke troef in handen om de bestaande bouw te verduurzamen. Gijs Linthorst: “Het betreft een collectieve warmtepomp die functioneert in combinatie met warmte/koude-opslag in de bodem. Hiermee kunnen we hele wijken van het gas halen en all-electric maken. Op plaatsen waar een warmtenet komt te liggen, kan onze warmtepomp de temperatuur centraal boosten naar het niveau dat nodig is om bestaande woningen te verwarmen zonder al te veel aanpassingen. We wonnen er in 2016 de Topsector Technologie mee en kregen subsidie om de technologie naar de markt te brengen. Inmiddels hebben we er patent op én een CRG-verklaring voor opname in de BENG-berekening.”

Ook toegepast in nieuwbouw

De eerste toepassing van was in 2017 bij een wijk in Leiden met 450 woningen, met een warmtenet op een lokale bron. “Een prachtig eerste project dat nu al ruim vier jaar storingsvrij functioneert”, aldus Linthorst. “Inmiddels hebben we die techniek verder doorontwikkeld en veel vaker toegepast. Het laatste project was bij Woningcorporatie Vecht en Omstreken waar wij een appartementencomplex en zorginstelling aardgasvrij hebben gemaakt. Uniek aan dit project is dat wij tevens koeling hebben toegepast in bestaande hoogbouw; een welkome comfortverbetering voor de bewoners om hittestress te voorkomen. Daarnaast is de SKADI toegepast in nieuwbouw, zoals onlangs als opwekinstallatie voor het warmtenet DEVO in Veenendaal, voor 3000 woningen.”

Tientallen verkocht en geïnstalleerd

Linthorst verkoopt de SKADI exclusief via warmteleveringsbedrijf Wij Maken Energie, een dochteronderneming van Linthorst Techniek die duurzame energieprojecten ontwikkelt en exploiteert als ‘warmte as a service’. Inmiddels zijn er tientallen van verkocht en geïnstalleerd, en de ontwikkeling staat niet stil: sinds de eerste introductie heeft Linthorst onder meer een duurzamer koudemiddel toegevoegd en het toch al hoge rendement met nog eens 15% verbeterd. “Daarmee ga je in één klap van energieklasse D/C naar A. Er zijn nog geen andere partijen die onze warmtepomptechnologie kunnen evenaren.”

Nieuwe ontwikkelingen

Recent is Linthorst gaan samenwerken met installatiebedrijf Tecco, een hoogwaardige ontwerpende installateur uit Zuid-Limburg met aansprekende projecten zoals het Hotel Nhow-RAI aan de Amsterdamse Zuidas. Middels deze overname heeft Linthorst de mogelijkheid zijn innovaties nog breder in te zetten. Een strategie die waar mogelijk vervolg krijgt.

Deze aanpak maakt ons innovatief – precies wat de markt nodig heeft.

Op R&D-vlak werkt Linthorst eveneens aan meer slimme innovaties. Naast de SKADI water-water warmtepomp is Linthorst ver gevorderd met collectieve HT-luchtwarmtepomp-techniek. “Voordeel daarvan is dat die ook toepasbaar is op plaatsen waar je geen aansluiting kunt maken op warmte-/koudeopslag in de bodem. Warmte onttrekken uit lucht kan overal. Dat maakt deze nieuwe variant uitzonder flexibel toepasbaar”, aldus Linthorst.

Nieuwe medewerkers

Doordat het bedrijf veel ruimte maakt voor innovatie, heeft het weinig moeite om nieuwe medewerkers te vinden. Linthorst: “We zetten veel in op R&D, daardoor blijven we ook op de langere termijn aantrekkelijk voor high potentials en kunnen we de goeie mensen aan ons binden. Mede daardoor hebben we nu op alle disciplines kennis in eigen huis. Dat brengt kosten en risico’s met zich mee, maar het heeft vooral voordelen: het maakt ons innovatief – precies wat de markt nodig heeft!”

Bedrijfsprofiel:

Linthorst Techniek
Opgericht: 1978
Specialisme/Activiteiten: Werktuigbouw & Elektrotechniek
Aantal medewerkers: 450
Jaaromzet 2021: € 70 miljoen
www.linthorsttechniek.nl

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!