Snel, sneller, supersnel: ‘quantum-laden’ voor e-cars

Snel, sneller, supersnel: ‘quantum-laden’ voor e-cars

De Makers van Morgen/Snel, sneller, supersnel: ‘quantum-laden’ voor e-cars

Hoe mooi zou dat zijn: je elektrische auto opladen met de snelheid van benzine tanken, of zelfs binnen een paar seconden? Nu is het nog science fiction, maar straks maken slimme Makers van Morgen het mogelijk: quantumladen!

Want leuk hoor, elektrisch rijden. Maar dat opladen mag inmiddels écht wel sneller. Met de huidige accutechniek bestaat elke batterij uit een groot aantal cellen – zo’n 200 voor een gemiddelde EV-batterij – die hun elektriciteit één voor één krijgen. Daardoor duurt thuisladen van 0 tot 100% al gauw minstens richting een dag. En zelfs bij superchargers – het snelste type lader op dit moment – sta je pakweg een lunchbreak lang stil voor een (bij)gevulde accu. ‘Duurt lang!’

Pardon, quantumladen?

Het principe van quantumladen brengt opladen in een stroomversnelling. De theorie hierachter (sorry, best abstract) is dat moleculen van allerlei materialen – dus ook die in de grondstoffen van accucellen – eigenschappen kunnen overnemen van naastgelegen moleculen. Als dat klopt, kunnen accucellen mogelijk ook de ‘opgeladen status’ aan elkaar doorgeven. Je hoeft er dan maar één te laden, rest volgt direct vanzelf.

Klinkt ongelofelijk, en de moleculaire verklaring gaat ook ons eenvoudige techniekschrijvers boven de pet. Maar het klinkt fantastisch: met gemiddeld 200 cellen in een huidige EV-accu gaat opladen dan 200 keer zo snel. Dat verkort de laadtijd met een normale lader van uren tot minuten. En bij een snellader theoretisch zelfs van twintig minuten tot een paar seconden. Kijk, dát schiet op!

Wanneer inpluggen?

Wanneer kan ik inpluggen, vraag jij je af? Sorry, deze wondertechnologie staat nog in de kinderschoenen. Ook de netwerk-infrastructuur heeft ongetwijfeld nog een mega-upgrade nodig om dit mogelijk te maken. Maar ’t is toch een fijne gedachte als jij morgen weer staat te wachten bij de laadpaal: Dit duurt geen eeuwigheid – straks kan het in een paar seconden!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!