Solarglas: schone stroom uit je raam!

De Makers van Morgen/Solarglas: schone stroom uit je raam!

Wist je dat de zon in één uur genoeg zonne-energie naar de aarde stuurt om de hele wereldbevolking een jaar lang van stroom te voorzien? De kunst is om die op te vangen. Hulp is onderweg: solarglas!

Traditionele zonnepanelen zijn handig voor het opwekken van duurzame energie maar hebben ook nadelen. Veel mensen vinden ze spuuglelijk en ze nemen veel plek in. Wil je de hele wereld voorzien van schone stroom, dan zou je volgens ruwe schattingen zeker zo’n 60 tot 70 duizend vierkante kilometer zonnepanelen nodig hebben. Dat is ongeveer het oppervlak van Nederland en België samen. En dan liefst in de Sahara.

Handiger zou zijn als we energie kunnen opwekken met iets daar géén extra plek voor nodig is. Wat onzichtbaar is zelfs. En dat kan: met ramen van ‘solarglas’. Die zijn doorzichtig als gewoon glas maar wekken tevens elektrische stroom op uit zonne-energie!

Die solarglas-techniek is ontwikkeld in 2013 en werkt als volgt: in het glas wordt een organische verf aangebracht die voor het menselijk oog onzichtbaar is maar die infrarode stralen opvangt. Deze verf geleidt deze naar de randen van de ruit. Daar zetten dunne stroken zonnecellen het licht om in elektriciteit. De ruit is het ‘vangnet’, het omzetten gebeurt langs de randen.

Een veelbelovende ontwikkeling. Transparante zonnepanelen bieden prachtige kansen om bestaande en nieuwe gebouwen en structuren te voorzien van eigen energieopwekking door middel van de zogeheten BIPV (Building Integrated Photovoltaics).

Kleine kanttekening: de efficiëntie laat op dit moment nog te wensen over. Het energierendement van solarglas ligt vooralsnog rond 1 tot 2%, tegen 15 tot 18% voor reguliere zonnepanelen. Maar  daar wordt aan gewerkt.

Zodra solarglas doorbreekt, kan dat het energie-landschap flink veranderen. Hoe mooi is dat: dubbel glas dat isoleert én energie oplevert, vrijwel helemaal onzichtbaar!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!