Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

SPIE installeert 2GW-landstations voor offshore windenergie

Als partner van Dura Vermeer werkt SPIE de komende vier jaar mee aan  2GW-landstations van TenneT voor stroom uit offshore wind.

In deze vierjarige raamovereenkomst realiseren SPIE, Dura Vermeer, WSP Engineering en De Kok Staalbouw het landstation voor het project IJmuiden Ver Alpha op locatie Borssele. Na definitieve vergunning door het Rijk zal daar de realisatie van andere landstations van TenneT bijkomen.

Actief in energietransitie

SPIE verzorgt daarbij de gebouwgebonden installaties. Richard van Gils, Tendermanager bij SPIE, licht toe: “We werken al meer samen met Dura Vermeer bij de bouw van CDG gebouwen op diverse TenneT-locaties. Deze samenwerking is zo goed dat we samen in deze tender zijn gestapt. De veiligheids- en kwaliteitssystemen waarmee TenneT werkt zijn dan ook niet onbekend voor ons en komen overeen met onze eigen standaarden. We hebben deze factoren prominent naar voren laten komen in de tender omdat we weten dat deze zwaar wegen voor TenneT. Dit project past uitstekend in de ambitie van SPIE om actief deel te nemen in de energietransitie van Nederland.”

Veiligheid, BIM, planning en duurzaamheid gaven de doorslag.

Krachtinstallatie en meer

Nadat Dura Vermeer en De Kok Staalbouw de hallen hebben gebouwd, gaat SPIE aan de slag met onder meer de verlichtings- en krachtinstallatie, de toegangscontrolesystemen, de brandmeld- en ontruimingssystemen, databekabeling, verwarmingsinstallatie en koelingssystemen, waterinstallatie, sanitair, riolering en noodstroomsystemen van de twee hoogspanningshallen. In het tussengebouw komt het Centraal Diensten Gebouw van het landstation. Uiteindelijk wordt het een gebouw met voornamelijk grote techniekruimtes en maar een enkele werkplek.

Werken met BIM

Richard: “We werken met alle partijen in BIM, dat werkt snel en veilig. Onze systemen komen daarin samen met de later te plaatsen HVDC-apparatuur. Hierbij houden wij tijdens engineering al rekening met toegankelijkheid en onderhoud van de apparatuur en wordt het gebouw zo functioneel mogelijk ingericht.”

Innovatieve 2GW-standaard

De installatie is nodig om de energietransitie van fossiel naar zon en wind mogelijk te maken. Vanaf 2024 realiseert TenneT de aansluiting van windparken op zee volgens een nieuwe innovatieve 2GW-standaard. Zo kan de opgewekte stroom van windparken op zee via een hoogspanning gelijkstroomverbinding (HVDC) naar land komen. De landstations vormen de schakel tussen de windparken op zee en het hoogspanningsnet. Het landstation zet de 525 kV gelijkstroom om naar 380 kV wisselstroom, geschikt voor het Nederlandse hoogspanningsnet.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!